Як відбувається пробний перепис населення — розповідає соціолог

Як відбувається пробний перепис населення  —  розповідає соціолог

1 грудня в частині Оболонського району Києва й у Пісківській ОТГ Бородянського району Київської області стартував пробний перепис населення. За даними Держстату, пробний перепис населення є підготовчим етапом до проведення Всеукраїнського перепису населення 2020 року. Пробний перепис відбуватиметься паралельно з електронним переписом. Докладніше про особливості перепису в ефірі Українського радіо розповів заступник директора з наукової роботи Інституту демографії й соціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук України Олександр Гладун.

0:00 0:00
10
1x

Олександр Гладун зазначив, що за рік до проведення основного перепису населення проводиться пробний. Зараз він відбувається за постановами, які є дійсними.

"Мета пробного перепису не стільки порахувати чисельність людей, скільки відпрацювати певні організаційні та технологічні і програмні моменти перед основним переписом населення, щоб внести певний коректив уже в основний перепис і не мати тих проблем, які виявив пробний перепис. Це найперше реакція людей на питання переписного листа, відпрацювання програмного забезпечення, взаємодія з органами місцевої влади. Без певної взаємодії неможливо організувати перепис по всій території України. Потім — навчити свій персонал, бо під час пробного перепису, як правило, залучаються до роботи люди, які потім будуть організовувати роботу далі у своїх регіонах", — розповів він.

Олександр Гладун додав, що уже затверджений зміст питань пробного перепису населення. Йдеться про родинні стосунки, стать, дату та місце народження, громадянство, етнічне походження, стан у шлюбі, освіта, джерела засобів існування, зайнятість, міграційна активність тощо.

Олександр Гладун наголосив, що перепис населення проводиться без документального підтвердження. "Ніхто не запитує місце роботи й ніхто не буде перевіряти. На певній стадії обробки даних усі ці дані знеособлюються. І персонально вас ніхто шукати не буде. Це просто неможливо", — додав він.

Олександр Гладун розповів про інтернет-фазу пробного перепису населення. "Що стосується такого перепису населення, то планується ще зробити фазу, коли людина може сама заповнити анкету через інтернет. Це інтернет-фаза перепису населення. Зараз йде пробний перепис. З 1 по 13 грудня люди можуть самі в особистому електронному кабінеті заповнити анкету на себе. Але для того, щоби заповнити анкету на себе, потрібно мати електронний підпис, чого в більшості людей просто немає. Плюс я вважаю, що коли людина заповнюватиме через інтернет, вона витратить більше часу", — розповів він. 

Соціолог зазначив, що в анкету не вноситимуться паспортні дані. Мета такого опитування  — отримання узагальнених характеристик.

Олександр Гладун наголошує, що електронний перепис, про який заявили в уряді, не є переписом населення.

"Вживання в цьому контексті цього словосполучення просто дискредитує поняття перепису населення і свідчить про непрофесійність нашого уряду. Принаймні, перед тим, як казати про електронний перепис, можна було прочитати закон України "Про Всеукраїнський перепис населення", який дає визначення, що таке перепис населення. Перепис населення — періодичне суцільне державне статистичне спостереження, що включає в себе збирання демографічних і соціально-економічних даних, які на встановлену дату характеризують чисельність та склад населення країни, а також обробку, узагальнення, поширення та використання його результатів. Тут ключове слово, якщо дискутувати з Дубілетом, це "суцільне". Такі ж рекомендації ООН з формулювання, що таке перепис населення".

За словами соціолога, те, що пропонує міністр Кабміну Дмитро Дубілет, можна назвати оцінкою чисельності населення непрямими методами й до перепису це не має ніякого стосунку.

"Точність даних, про які пише Дубілет, буде значно нижча ніж, на мою думку, зараз дає Державна служба статистики. Усі ці процедури, які в нього описані, взагалі не витримують критики. Це треба зі професійними знаннями й термінами зараз завантажувати", — сказав він.

Днями міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив про плани провести електронний перепис населення, який нібито дозволить зекономити 2–3 млрд грн. 


Джерело: Фейсбук Державної служби статистики України