Ми підготуємо одесько-закарпатський продукт — організаторка форуму “ТРАНСКАРПАТІЯКУЛЬТ 2020”

Ми підготуємо одесько-закарпатський продукт — організаторка форуму “ТРАНСКАРПАТІЯКУЛЬТ 2020”

Почалася підготовка до форуму “ТРАНСКАРПАТІЯКУЛЬТ 2020”, який пройде восени наступного року в Ужгороді. “ТРАНСКАРПАТІЯКУЛЬТ 2020” — це обмін культурним досвідом між Одесою та Закарпаттям. Як розповіла в ефірі Радіо Культура організаторка Ольга Сагайдак, цей форум буде п’ятим.

0:00 0:00
10
1x

Форум “ТРАНСКАРПАТІЯКУЛЬТ 2020” проводить благодійний фонд “Мистецькі надра”. Це форум про культуру, історію та сьогодення одного регіону, які організатори привозять в інший регіон. Перед цим був форум про Донбас в Києві і у Львові, про Галичину в Харкові, про Слобожанщину на Закарпатті, розповідає організаторка “ТРАНСКАРПАТІЯКУЛЬТу 2020” Ольга Сагайдак. Наразі, за її словами, розпочалася підготовка до п’ятого форуму, у рамках якого відбудеться близько ста подій.

“Це буде форум про Закарпаття в Одесі, який відбудеться восени 2020-го року. Він буде складатися з дев’яти програм: музика, література, кіно, театр, візуальна програма, дитяча програма, гастрономічна програма і, власне, ми розраховуємо, що близько трьохсот митців та науковців із Закарпаття завітають до Одеси. Одесити зможуть ставити питання, сперечатися. Але, найголовніше, щоб вони відчули Закарпаття своїм, щоб вони хотіли особисто туди поїхати. Це перший крок до знайомства, яке буде тривати довго”,— говорить Ольга Сагайдак.

Організаторка розповідає, що форум — це не фестиваль. “Ми не привозимо досягнення. Ми привеземо сирець, над яким будемо працювати разом. Це буде такий одесько-закарпатський продукт. Наприклад, до Одеси із Закарпаття приїдуть актори, які спільно з місцевими будуть готувати виставу. Також приїдуть сучасні гурти, приїде великий закарпатський хор, музиканти, які грають класичну музику або ромський джаз. Приїдуть лектори, які будуть розповідати про історію Закарпаття”, — розповідає Ольга Сагайдак.

Українці мало цікавляться культурою, історією та сьогоденням інших регіонів, вважає Ольга Сагайдак. “Коли ми влаштували форум про Донбас у Києві, 15 тисяч киян, що приходили на події, дивувалися: “А на Донбасі, виявляється, є культура, є музеї, є театри!” Бо у людей тоді Донбас асоціювався з сепаратизмом, був таким регіоном стагнації. Ми зрозуміли, що така ситуація не лише з Донбасом. Ми хочемо створювати нові досвіди, а культура в цьому допоміжна. Бо обговорення культурної події дозволить більш делікатно говорити про гострі теми” — вважає Ольга.

За її словами, така тривала підготовка форуму потрібна для того, щоб налагоджувати контакти між інституціями: “Ми працюємо за принципом бієнале. Після форуму в Одесі ми подивимося довкола, можливо, це будуть Чернівці. А потім буде форум про Бесарабію. Бо зараз у підготовці про Одещину ми відкриваємо для себе дуже багато. Вияляється, Одещина — це не лише Басарабія, це ще частина Поділля. Це дуже цікавий регіон”, — ділиться враженням організаторка “ТРАНСКАРПАТІЯКУЛЬТ 2020”

фото - dofa.fund