Чи справді є ризики "злиття" справ Майдану — пояснює експерт

Чи справді є ризики "злиття" справ Майдану — пояснює експерт

11-й день поспіль голодує адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська на знак протесту проти припинення розслідування справ Майдану. Чи дійсно є ризик “злиття” справ Майдану говорили в ефірі Українського Радіо з провідним фахівцем Центру з прав людини Євгеном Крапивіним.

“Історія питання така, що не тільки справи Майдану, а будь-які, які розслідує Прокуратура мали 20-го листопада цього року повністю перейти від неї в інші органи досудового розслідування. Тобто мова йде про зміни перехідних положень Конституції, кримінально-процесуального кодексу, закону про прокуратуру. І це певний процес, який відбувався багато років. В активній фазі як мінімум з 2016 року. І виходить як і попереднє керівництво Прокуратури, і очільники органів правопорядку мали змогу підготуватися до цього процесу, так як і нинішнє. Але дійсно проблема в тому, що не підготувалися. І таке враження, що про проблему передачі всіх справ, не тільки справ Майдану, згадали в останній момент”, — наголосив Крапивін.

За його словами, якраз до справ Майдану увага суспільства найбільша, тому про цю проблему говорять наразі найбільше.

“І виходить, що справи які веде Прокуратура, повністю передані до інших органів, а справи Майдану настільки об’ємні, що постало питання призупинення розслідування не в юридичному сенсі, а в фактичному. Тобто мова йде про те, що слідчі прокуратури, які працювали в департаменті Горбатюка були максимально обізнані з тисячами томів кримінального провадження. І для того, щоб нові слідчі вивчили можуть піти місяці. За цей час розслідування просто загальмувало - щось могло бути втрачено, щось закрито без відома процесуальних керівників і так далі”, — пояснив експерт.

Крапивін пояснив, чому Закревська та інші адвокати закликають приняти поправку:

“Тому власне адвокати родин Небесної сотні закликали, щоб працівників цього управління без конкурсу фактично перевести до ДБР. І на скільки я знаю, такий план був і в прокурорів, і в ДБР. Але чомусь не було проведено відповідної роботи з Верховною Радою, не було ухвалено зміни. І виходить, що ця процедура залишається такою, що по суті треба щоб прокурори звільнялись і за конкурсом з нуля подавались в ДБР”.

Нагадаємо, адвокатка Євгенія Закревська оголосила голодування через нерозглянуту парламентом поправку до законопроєкту про ДБР. Правка мала б дозволити слідчим у справах Майдану поновити розслідування. В ГПУ поза тим запевнили, що слідство у справах Майдану не зупинятиметься.

Ключове значення має прийняття Верховною Радою закону щодо удосконалення роботи ДБР, який дозволить слідчим прокуратури, що працювали над вказаними провадженнями, перейти до відповідного підрозділу ДБР у спрощеному порядку для більш ефективного подальшого розслідування цих злочинів.

Адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська. Фото Facebook