Безпечна вагітність сьогодні: що треба знати аби народити здорових дітей — пояснює гінекологиня

Безпечна вагітність сьогодні: що треба знати аби народити здорових дітей — пояснює гінекологиня

Як готуватися до вагітності чоловікам і жінкам, які вітаміни важиливі для народження здорової дитини та про вплив алкоголю і тютюну на вагітність говорили в ефірі Українського Радіо з професоркою, акушеркою-гінекологинею Наталею Педаченко.

"По-перше, гінекологи усього світу та профільні асоціації рекомендують ставитися до кожної жінки репродуктивного віку як до такої, що готується до вагітності. Навіть якщо у жінки, яка приходить на консультацію до лікаря наразі не стоїть питання, що я готуюся до вагітності, лікар має відноситися до неї так, і давати їй такі рекомендації, ніби вона до неї готується. Тому що 40% вагітності за даними статистики є незапланованими. Тому жінка має бути готова", — наголосила Наталія Педаченко.

Вона дала також поради щодо того, що є обов'язковим при плануванні вагітності.

"Всі жінки репродуктивного віку мають приймати фолати — це похідні фолієвої кислоти. Бажано, щоб це були активні фолати, яке наше тіло не має ще перетворювати за допомогою спеціальних ферментів. Активні фолати — це обов'язкова рекомендація для всіх жінок репродуктивного віку. Тому що доведено приймання цього мікронутрієнта, вітаміну групи В дозволяє позбавитися такої тяжкої вади розвитку у дитини як дефект нервової трубки", — зауважила професорка.

За її словами, на жаль Україна одна з країн-лідерів по кількості дефектів нервової трубки у новонароджених діток. Але це повністю можна усунути за допомогою призначення такого просто мікроелементу, вітаміну як фолієва кислота.

"Всі жінки мають приймати достатньо вітаміну Д. Обов'язково мінімум 2 тисячі МО (міжнародних одиниць) на добу. Також обов'язковий прийом мікроелементу йоду — 200 мікрограм йоду на добу", — додала Педаченко.

За її словами, чоловіки теж мають готуватися: так само приймати вітаміни, мікроелементи, відвідувати сімейного лікаря.

"На акушерсько-гінекологічному прийомі, який в основному супроводжує вагітність, мають розбиратися в причинах невиношування вагітності, враховувати чоловічий фактор, адже дуже мало уваги приділялося чоловічому внеску в цю вагітність, чоловічим причинам того, що чомусь вагітність не може бути виношеною і переривається у ранні терміни", — зауважила пані Наталя.

"І зараз вже на останніх світових конгресах з репродуктивної медицини все більше і більше уваги приділяється саме чоловічому впливу, чоловічих статевих клітин їх певним генетичним, хромосомним порушенням в причинах невиношування вагітності у жінок. Тому безумовно, хронічна алкогольна інтоксикація, інтоксикація від постійного паління тютюну шкодить геному і чоловічим статевим клітинам", — наголосила лікарка.

Щодо строків планування вагітності, то Педаченко каже: "Принаймні якнайменше, за рекомендаціями ВООЗ, за три місяці до планованого зачаття".

"Провести детоксикацію, позбавитися від залежності — трьох місяців вистачить. Але не слід забувати, що жінка народжується з певним пулом, запасом своїх статевих клітин. І вони не відновлюються, вони тільки пошкоджуються і підлягають апоптозу, тобто знищенню. І будь-які наркотики, тютюн, алкоголь, якісь студентські перепої не можуть пройти безслідно для жінки. Тому що вона народилася з цими яйцеклітинами. Ці яйцеклітини могли піддатися впливу цих отруйних речовин. На жаль, якісь процеси можуть бути вже не оберненими", — додала гінекологиня.

Фото pixabay