Як діятиме програма медичних гарантій — пояснює експертка

Як діятиме програма медичних гарантій — пояснює експертка

Що таке медичні гарантії, що це означатиме для пацієнтів говорили в ефірі Українського радіо з менеджеркою медичної групи “Реанімаційного пакету реформ” Світланою Бубенчиковою.

"По суті ця реформа охорони здоров'я — це зміна моделі фінансування. Ми знаємо, що завжди історично були бюджети, субвенції, фінанси які прораховувались за кількістю ліжкомісць в лікаренях. Ця історія з 1 квітня буде повністю вчорашнім днем. Тому що на первинці цього року гроші йшли за пацієнтом. Такий самий принцип працюватиме і на вторинці та третинці. Тобто і в  спеціалізованій і вузькоспеціалізованій медичній допомозі де пацієнт отримав медичну послуг в ту лікарню і пішли гроші", — пояснила Світалан Бубченчик.

"Це означає, що держава починає логічно розпоряджатися своїми коштами. Платити тільки за тих пацієнтів, які реально скористалися послугами", — додала вона.

Експертка роз'яснила, що ж означатиме для пацієнтів ця програма медичних гарантій.

"Для нас пацієнтів це означає, що є пакет медичних гарантій. Тобто це медичні послуги, які мені гарантує держава і мені як пацієнтові не треба буде платити додаткові кошти з власної кишені", — зауважила Бубенчик.

З квітня 2020 року має бути запущена реформа на всіх рівнях медичної допомоги (первинка, сімейні лікарі, спеціалізовані і вузькоспеціалізовані заклади), всі заклади мають перетворитися на неприбуткові комунальні підприємства і отримувати бюджети за новою моделлю фінансування.

Нагадаємо, днями Кабмін ухвалив програму медичних гарантій, яка запрацює з 1-го квітня 2020-го року. Таким чином Кабінет Міністрів дав старт другій хвилі трансформації системи охорони здоров'я.

Фото pixabay