Надмірна релігійність та дискримінація: у школах можуть скасувати курс "Основи сім’ї"

Надмірна релігійність та дискримінація: у школах можуть скасувати курс "Основи сім’ї"

У школах можуть скасувати факультативний курс "Основи сім’ї" у зв’язку з надмірною релігійністю та дискримінацією. Більше про це — в розмові з експерткою Української гендерної мережі Юлією Стрибковою.

"Це один випадок з багатьох, які ми спостерігаємо з 2010 року, коли була прийнята російська релігійна концепція про насадження і поширення ідей особливої духовності "русского мира". Релігійні організації підготували низку клерикальних пропозицій проникнення до школи релігійних настанов для молоді. Під дією релігійних організацій у 2018 році як в російські, так і в українські школи було розіслано методички і методичні матеріали щодо формування релігійного бачення сім’ї і виховання молоді", — зазначила Юлія Стрибкова.  

Експертка наголосила, що в сучасній Україні батьки не готові однозначно сприймати релігійне бачення сім’ї і майбутнього своїх дітей.

"Де-юре у нас релігія відділена від держави, але де-факто ми стикаємося з клерикалізацією процесу, з проникнення релігії і в освіту, і в гуманітарну науку, і в політику, і в право, де порушуються світські закони і норми. Але батьки, відправляючи своїх дітей до школи, розраховують, що там вони отримують знання і навички, які знадобляться їм у майбутньому. Зокрема, факультативне вивчення може сприяти творчому розвитку особистості. Натомість другим чи третім уроком ставлять насадження ідеології, те, від чого відмовились ще у 20 столітті, тобто від радянської системи, коли на уроках давали ідеологію та бачення якоїсь певної групи. І батьки незадоволені тим, що дитина потрапляє під цю антинаукову пропаганду", — зауважила вона.

Скрибкова пояснила, чому, на її думку, модель сім’ї, запропонована цією програмою, не відповідає сучасним реаліям.

"Ця сім’я, яку пропагують у цьому сімейному вихованні релігійні організації, це багатодітна селянська сім’я 17 століття. Європейське суспільство відмовилось від цього формату сім’ї, і вона стала непродуктивною ще в кінці 19 століття. З розвитком міст і промисловості стало зрозуміло, що ця багатодітна сім’я, де дитина в п’ять років могла пасти гусей або доглядати за худобою, не відповідає потребам розвитку суспільства. Друга модель сім’ї, на яку пан Буковинський спирається у цьому підручнику, це радянська сім’я середини 20 століття: тато, мама і двоє-троє дітей. А вона може існувати тільки в суспільстві, де підтримують соціальними виплатами і соціальним забезпеченням. Таким чином, моделі сім’ї, які вони пропагують, не є продуктивними. Крім того, думати, що молоді люди будуть до шлюбу утримуватися від сексу, коли середній вік вступу в шлюб 25-28 років, це не дуже розумно", — сказала експертка.

Зазначимо, шкільний курс "Основи сім'ї" перевірять на дискримінацію. Як вирішили в Міністерстві освіти і науки, поки триватиме експертиза, курс у школах не викладатимуть. Факультатив для учні 10-11 класів читають від початку нового навчального року у деяких школах України. Старшокласникам розповідали, як влаштувати щасливе подружнє життя, планувати і виховувати дітей. Перед запуском курс перевірили у профільному комітеті і вирішили, що він не зашкодить школярам. Втім, після скарги батьків, які побачили у підручнику надмірну релігійність та дискримінацію, факультатив відправили на  перевірку у антидискримінаційній комісії, до якої запросили незалежних експертів. Їхні висновки наразі вивчають в юридичному департаменті МОН.

Фото — osnovy.info