У Києві відбудеться Форум інклюзивності, де презентуватимуть рейтинг доступності міст України

У Києві відбудеться Форум інклюзивності, де презентуватимуть рейтинг доступності міст України

29 листопада в Києві відбудеться Форум інклюзивності: Місто щасливих людей. Небайдужі громадяни, активісти, представники влади і бізнесу будуть говорити про створення простору, який має бути доступний для кожного. Український активіст, блогер, мандрівник, співзасновник "Доступно.UA", організатор форуму Дмитро Щебетюк в ефірі Радіо Промінь розповів про програму заходу та анонсував, що на форумі презентують рейтинг доступності міст України.

"Від початку Форум інклюзивності був святкуванням нашого другого дня народження, але ми відійшли від цього. Він призначений для того, щоб познайомити громадський сектор з бізнесом, міську владу з ініціативами, тобто перезнайомити всіх між собою. Разом з тим, ми обираємо найкращі ініціативи, які вже щось створили, незалежно від того, чи мають члени організації інвалідність, порушення здоров’я чи інше відношення до маломобільних груп населення", — зазначив Дмитро Щебетюк.  

Організатор форуму розповів, якою буде програма заходу.

"Минулого року у нас була нагорода "Відкриті двері", яка займала частину форуму, проте цьогоріч ми переносимо її на лютий-березень. Цього року ми розшились. Буде декілька панельних дискусій, одна з яких це "Інклюзія та бізнес". Це саме про те, для чого робити свої заклади та простори зручними, що це дає, скільки це коштує, з якими питаннями стикаєшся. І для цього ми запрошуємо представників різних закладів та просторів", — сказав він.

На фото — Дмитро Щебетюк

Співзасновник "Доступно.UA" зауважив, що на форумі також обговорюватимуть аспекти працевлаштування людей з інвалідністю.

"Також буде дискусія з приводу працевлаштування людей з інвалідністю. Часом люди з інвалідністю жаліються, що немає де працювати, але все частіше, коли їх запрошують десь за гроші працювати, то вони кажуть, що "краще влаштують трудову книжку, а працювати не хочуть". Разом з тим, іноді працедавці уявляють собі суперскладні питання, що якщо влаштувати людину з інвалідністю, то треба витратити купу грошей на облаштування робочого місця. Тому ми поговоримо про переваги та недоліки, де знаходити людей і яким чином мотивувати їх працювати", — повідомив Щебетюк.

Читайте також: Активісти перевірять 100 українських міст на доступність для людей з інвалідністю

Український активіст також анонсував, що на форумі представлять рейтинг доступності міст України.

"Щодо міської влади, то ми запрошуємо Вінницю, Львів, Івано-Франківськ, які є одними з найбільш активних міст, а також Київ.  Крім того, ми презентуватимемо рейтинг доступності міст України.  Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв, Херсон, тобто Схід та Південь дуже засмучують. Також засмутив Луцьк, хоча Західна Україна якось ближча до Європи у сенсі того, що більше рухається у цьому напрямку", — зазначив організатор.

Більше про форум можете дізнатися за посиланням.

Фото — facebook.com/dostupnoukraine