Гроші в банку, в банці чи під матрацом: як українці заощаджують?

Гроші в банку, в банці чи під матрацом: як українці  заощаджують?

Зберігати гроші в банку, в банці чи під матрацом? Це питання хвилює мільйони українців, тому Незалежна асоціація банків України провела дослідження на тему заощаджень українців. Більше про це — в розмові з виконавчою директоркою Незалежної асоціації банків України Оленою Коробковою в ефірі Радіо Промінь.

"Це дослідження представляє думку 6 мільйонів респондентів, але було опитано близько тисячі людей вересня. Було опитано людей різного віку в селі та місті з різних куточків України. Тому в середньому вони представляють 16% всього населення України, тобто 16 мільйонів осіб", — зазначила Олена Коробкова.

Виконавча директорка НАБУ наголосила, що населення переважно зберігає гроші в готівці і під матрацом і боїться банкрутства банків.

"Досліджує показує те, що населення зберігає гроші в готівці і під матрацом. Є тенденція, що люди почали довіряти банкам, почали нести гроші. Респонденти зауважили, що не несуть гроші до банку, бо є великий ризик банкрутства. Люди ще не оговталися від того, як закривалися банки в 2015-2016 роках, коли було 183 банки, а зараз залишилось — 72", — сказала вона.

Коробкова також пояснила, що "тенденція повернення до банківської системи є. Зріст по депозитах відбувається, але люди ще не повністю довіряють системі, тому наразі середній вклад сягає 35 тисяч гривень. Середній місячний дохід на одну людину складає близько 14 тисяч гривень, а домогосподарства — 22 тисячі. Виходячи з того, що люди відкладають 20%, більше назбирати не вдається. Нам також було цікаво, скількома банками користуються українці. У середньому населення співпрацює в 2-3 банками, аби убезпечити себе".

Зазначимо, Незалежна асоціація банків України спільно з німецькою компанією Growthforknowledge(GFK) провела дослідження на тему заощаджень українців. Під час опитування соціологи дослідили думку містян, середній вік яких 36 років і які працюють переважно в галузі промисловості, торгівлі або у сфері обслуговування. 

Особистий дохід середньостатистичного респондентавизначаєтьсяна рівні 14 340 гривень, а сімейний —22 111 гривень.

Загалом лише 44% опитуваних заощаджують постійно приблизно 20% свого доходу, ще 44% – роблять це час від часу, коли відкладають на велику покупку або отримують незаплановані доходи, а 12% не заощаджують узагалі у зв’язку з браком коштів.

Серед тих, хто заощаджує, 58% мають банківські депозити. 47% опитаних довіряють іноземній валюті через її стабільність, а 31% заощаджує у гривні. Крім того, опитування свідчить, що середньостатистичний український вкладник має депозит в банку на суму приблизно 35 тисяч гривень.

Щодо маленьких міст та сіл, там заощаджують тільки 30%, серед яких лише 9% мають банківські депозити.

Фото — НБУ