Сеітаблаєв про конкурс на посаду голови Держкіно: це колапс для кіноіндустрії

Сеітаблаєв про конкурс на посаду голови Держкіно: це колапс для кіноіндустрії

Кінорежисер, актор Ахтем Сеітаблаєв в ефірі Радіо Промінь прокоментував скандал з призначенням голови Держкіно у зв’язку з тим, що генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, яка залишилась єдиною кандидаткою, що пройшла кілька етапів конкурсного відбору на посаду голови Держкіно, не пройшла співбесіду в Національному агентстві з питань державної служби.

"Наскільки я розумію, єдиний варіант, який би влаштував, як на мене та на думку багатьох моїх колег, і те, що можливо подавати на розгляд Державного агентства, це якщо буде підписаний відповідний лист-звернення до Кабінету міністрів України для того, щоб Кабмін схвалив рішення про виняткову ситуацію, тобто дозволив Юлії Сінькевич як єдиному кандидату, який залишився після конкурсу, пройти ще раз співбесіду. Але гумор полягає в тому, що серед тих поважних членів комісії будуть знову ті люди, прізвища їхні ми не знаємо, які не тільки на співбесіді з Юлією Сінькевич ставили оцінки нуль, а й були у складі комісії у дев’яти випадках з двадцяти", — зазначив Ахтем Сеітаблаєв.

Кінорежисер зауважив, що Сінькевич не може очолити Держкіно у зв’язку з нібито відсутністю лідерських якостей.

"Коли головному директорові Одеського кінофестивалю ставлять оцінку 0,5 за її лідерські якості, за те, що вона нібито не може бути лідером, за те, що вона погано уявляє собі, на думку цих членів комісії, як працювати з колективом, це виглядає або як махрова некомпетенція цих людей, або вони взагалі не знають нічого про українське кіно. Тому що це людина, яка є частиною українського кінематографу, яку знають у багатьох країнах світу як одного з потужних представників українського кінематографу і яка своєю роботою досягла того, що Одеський кінофестиваль знаний по всій Європі і є найбільшим кінематографічним святом у Східній Європі. І доволі дивно виглядає, коли їй закидають те, що вона не може працювати з колективом. І саме це стало перепоною для того, щоб вона очолила Держкіно", — сказав він.

Якщо кінематографічній спільності не вдасться допомогтися перегляду результатів конкурсу і повторної співбесіди, то буде новий конкурс, проте, на думку Сеітаблаєва, це свідчить про непрозорість системи.

"Ця ситуація об’єднала нас всіх, тому що це несправедливість, непрозорість, нечесність. Як нам пояснили, згідно з законом, буде новий конкурс. І знову ті самі люди, в компетенції та незаангажованості яких є великі сумніви, будуть його проводити. Мені б не хотілося нікого звинувачувати, але вчора юристи з боку кінематографічної спільноти спілкувалися з юристом Держагенції, і стало зрозумілим, що виглядає так, що ті дві особи навмисно завалюють конкурс не тільки на цю посаду, а й на інші. М’яко кажучи, це буде виглядати як колапс, тому що очільник Держкіно підписує договори, галузь вже бути в незрозумілому становищі. І ми маємо незрозумілий вигляд не тільки в Україні, а ще й очах представників інших країн, з якими вже є певні домовленості", — прокоментував актор.

"Я так розумію, є бажання, щоб там була людина, з якою можна було домовитись. А Юлія Сінькевич — людина принципова, порядна, професійна. Це людина зі своїми переконаннями і проукраїнськими цінностями, якщо хочете, патріотичними. Бо для мене патріотизм — це порядність, насамперед, і чітке уявлення про те, як саме повинно розвиватись українське кіно: багатожанрово, щоб відкривати нові імена, бути відкритими і проводити відкриті, чесні та прозові конкурси. І мені здається, що це не всіх влаштовує", — вважає Ахтем Сеітаблаєв.

Читайте також: Акція на підтримку Сінькевич: чи буде повторний конкурс на посаду голови Держкіно?

Зазначимо, представники української кіноіндустрії 22 листопада оприлюднили відкритий  лист на ім'я перших осіб держави на підтримку Сінькевич, в якому висловили незгоду з висновками НАДС. Вони вимагають переглянути результати співбесіди.

25 листопада представники кіноіндустрії провели акцію на підтримку Юлії Сінькевич біля будівлі Національного агентства України з питань державної служби.

На фото — Ахтем Сеітаблаєв, facebook.com