Режисер: фільм "Історія Лізи" — про любов і увагу до людей із синдромом Дауна

Режисер: фільм "Історія Лізи" — про любов і увагу до людей із синдромом Дауна

В Україні в прокат вийшов фільм "Історія Лізи". Про ідею фільму, особливості роботи над стрічкою в ефірі Радіо Культура розповів режисер Олександр Жовна.

0:00 0:00
10
1x

За словами режисера, ідея створення фільму з’явилася давно.

"З’явилася несподівано, тому що було оповідання “Вранішній сон” — мені просто вранці приснився незвичайний сон з незвичайним кінотеатром. Потім уже з цього малого оповідання я написав сценарій спочатку для короткого метру, а потім для повного", — розповів він. — "Збиралися знімати разом з Романом Балаяном, який мав бути режисером. Але згодом у ході роботи чомусь захотілося самому знімати. Вийшло отаке кіно"

Хоча, як каже Олександр Жовна, були всі передумови, щоб цього фільму не було, це пов’язано з фінансуванням.

Режисер також розповів, що спочатку головні ролі мали виконувати професійні актори. Але так сталося, що вони відмовилися, в результаті головні ролі в фільмі зіграли дівчинка і хлопчик з синдромом Дауна.

Олександр Жовна впевнений, що після перегляду фільму для глядачів не буде труднощів з тим, щоб визначити головну ідею стрічки.

"Насамперед фільм про любов, зокрема про недостатність цієї любові до певної категорії людей. І не тільки любові, а й уваги, яка б їх не ображала", — розповів він.

21 листопада у прокат вийшов фільм "Історія Лізи", знятий за підтримки Держкіно і Міністерства культури України. Це екранізація книжки режисера Олександра Жовни про дівчинку із синдромом Дауна.

фото - facebook.com/pg/historyofliza