Акція на підтримку Сінькевич: чи буде повторний конкурс на посаду голови Держкіно?

Акція на підтримку Сінькевич: чи буде повторний конкурс на посаду голови Держкіно?

У Києві біля будівлі Національного агентства державної служби представники кіноіндустрії провели акцію на підтримку Юлії Сінькевич, яка не пройшла останній етап відбору на посаду голови Держагенства. Чи були почуті вимоги учасників акції, з місця події розповіла журналістка Радіо Культура Олена Гусейнова.

За її словами, сьогодні відбулася розмова представників Національного агентства з питань державної служби і ініціативної групи кіноспільноти.

"Окрім Юлії Сінькевич, яку я очікувала там побачити, там був Андрій Юраш. Розмови точилися доволі гострі. Були і адвокати, юристи з боку тих, хто не пройшов конкурс, і голова Національного агентства держслужби з боку інституції. Керівник агентства доволі добре налаштований на ситуацію, готовий її вирішувати. Чому ситуація зайшла в таке круте піке, поки що незрозуміло. З боку громадськості є припущення, що був саботаж - є два члени комісій, які не називаються, вони послідовно у всіх конкурсах голосували так, що результати конкурсу по факту можуть виявитися недійсними. Чи це правда чи неправда, побачимо далі", — розповіла Олена Гусейнова.

За словами журналістки, є дві пропозиції для роз’вязання проблеми з обранням керівника Держагенства з питань кіно.

"Одна з них — не починати новий конкурс, а скасувати результати співбесіди і провести співбесіду ще раз. Або дійсно скасувати конкурс — будуть нові кандидати. Також Андрій Юраш запропонував запросити представників Європейського союзу в Україні, які фінансували реформу держслужби, і продемонструвати, що вона не працює, кошти використані недоцільно. Зробити погоджувальну дискусію, розмову між Кабміном і представниками європейських країн", — розповідає Олена Гусейнова.

За її словами, вже зараз однозначно можна сказати, що кіноспільнота є достатньо консолідованою.

"Ця консолідація говорить про те, що спільнота готова захищати свої професійні інститути. Я думаю, що це дуже добре", — сказала журналістка.

фото - facebook.com/yanina.kucher

У Києві сьогодні біля будівлі Національного агентства державної служби (НАДС) представники кіноіндустрії провели акцію на підтримку Юлії Сінькевич.

Напередодні акції голова НАДС Олександр Стародубцев на своїй сторінці в Facebook написав, що ситуація з конкурсом на главу Держкіно — це "величезний персональний виклик".

Генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, яка залишилась єдиною кандидаткою, що пройшла кілька етапів конкурсного відбору на посаду голови Держкіно, не пройшла 21 листопада співбесіду в Національному агентстві з питань державної служби (НАДС).

Після оприлюднення відео співбесіди в НАДС виявилося, що кандидатка "набрала недостатню кількість балів за однією з компетенцій". Після цього представники кіноіндустрії оприлюднили 22 листопада відкритий лист на підтримку Сінькевич, в якому висловили незгоду з висновками НАДС.

фото - facebook.com/tatiana.vlasova