Флешмоби з помаранчевими парасольками і кульками: в Україні стартує кампанія "16 днів проти насилля"

Флешмоби з помаранчевими парасольками і кульками: в Україні стартує кампанія "16 днів проти насилля"

Відсьогодні Україна увісімнадцяте приєднується до щорічної міжнародної соціальної кампанії "16 днів проти гендерно зумовленого насильства", яка триватиме до 10 грудня. Більше про акцію в ефірі Радіо Промінь розповіла віце-президентка ГО "Ла Страда" Катерина Черепаха.

Сьогодні о 17:00 в Києві активісти влаштують флешмоб з помаранчевими парасольками під гаслом "Розірви коло насильства". У помаранчевий також підсвітять Пішохідний міст, а зі "Скляного мосту" запустять помаранчеві кульки. У такий спосіб правозахисники хочуть закликати кожного, хто стикнувся з насильством, висвітлювати свою проблему і не залишатись з нею наодинці.

"Це важливо для привернення уваги до проблеми. Якщо про неї не говорити, не візуалізувати, може створитись враження враження, що проблеми не існує. Проте, окрім висвітлення та привернення уваги, важливо мати якісь дієві механізми. Насамперед, це безпечна допомога, яку може отримати постраждала особа. По-друге, мають бути відповідні заходи щодо покарання, що у подальшому стримувало б потенційних кривдників, показувало, що домашнє насильство  — це злочин, і є адекватні санкції та покарання", — пояснила Катерина Черепаха.

Правозахисниця зазначила, що "Україна зробила певний крок вперед у зв’язку з прийняттям закону, внесенням змін до Кримінального кодексу, багато робиться для того, щоб функціонували сервіси, але сказати, що це все працює ідеально, що немає чого вдосконалювати і покращувати, на жаль, не можна".

Читайте також: Кількість вироків за домашнє насилля зростатиме — адвокатка

"У нашій організації працює національна гаряча лінія з питань попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації. Статистика звернень, які роками надходять на гарячу лінію, свідчить про те, що проблема актуальна і є дуже велика кількість проблем, з якими стикаються постраждалі. За 10 місяців цього року до нас надійшло більше 17 тисяч звернень. Близько 98% від всієї кількості звернень стосуються саме домашнього насильства. Найпоширенішими проблемами є нереагування відповідних служб, те, що люди бояться звертатися до правоохоронних органів або не знають, як це зробити, відчувають певний сором. Крім того, справді бракує відповідних сервісів, які б надавали допомогу постраждалим", — сказала вона.  

Більше про кампанію можете дізнатись за посиланням.

Фото — facebook.com/16days.ua