Чому діти відмовляються їсти в школі — пояснює експертка-дієтологиня

Чому діти відмовляються їсти в школі — пояснює експертка-дієтологиня

Юлія Трофімчук, сімейний та дитячий дієтолог, в ефірі Українського радіо дає поради щодо переходу на здорове харчування.

Дітям перед школою Юлія Трофімчук радить снідати, однак не робити це одразу ж після пробудження. 

"Після пробудження дитини має минути хоча б 40 хвилин, а то і година. Підняли дитину — нехай вона зробить зарядку, вип’є води, і лише потім, через 40 хвилин він зможе прийняти їжу. І обов’язково за 15 хвилин до сніданку дати випити склянку теплої води. Це потрібно робити всім, не лише дітям, а і дорослим", — говорить Юлія Трофімчук.

Здорове харчування потрібно запроваджувати не лише для дітей, а і для всієї родини, при цьому, страви корисні не обов’язково мають бути несмачними, варто правильно їх готувати — заміняти смаження тушінням чи випічкою, додавати овочі.

Хліб потрібно шукати бездріжджовий, з цільнозернового борошна, втім, слід звертати увагу, чи не використовуються дріжджі при виготовленні закваски.

Чому діти відмовляються їсти в школі? Експертка зауважує, що шкільне харчування — тема нині дуже актуальна.

"Дітям потрібно дати вибір: хтось їсть рис, хтось не їсть, хтось їсть гречку, а хтось її терпіти не може. Хтось їсть запіканку, а хтось на сир взагалі не дивиться — дитині не можна, у неї, наприклад, лактозна непереносимість. Як можна в школі готувати один вид страв і пропонувати його 950 дітям?", — зазначає Юлія Трофімчук. 

Вона розповідає, що у школі, де вчиться її дитина, ввели мультипрофільне меню, у якому дітям дають вибір з 2-3 варіантів страв. До цього діти часто залишалися голодними, що і спонукало Юлію зайнятися цим питанням.

Дитячий кетчуп та майонез їсти експертка не радить, хоча з ними діти краще їдять звичайні страви. 

Кухонний посуд, у якому готуються страви, Юлія Трофімчук радить також пильно відбрати.

"Ми вже знаємо, що не можна готувати в емальованих каструлях — вони окисляються, потрібно брати завжди перевірений посуд", — говорить експертка. 

Давати дітям солодкі фруктові йогурти вона не радить, як і все, що містить цукор. Перші кілька годин він викликає гіперактивність. Йогурти ж краще робити вдома, додаючи туди яблука, мед, горіхи.

Дітям у школу Юлія радить давати горіхи, щоб насичити мозок жирами.

Фото: Pixabay

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
У Великописарівській громаді Сумщини залишилося до 400 людей
Дитина, тато й мати якої у різних державах, має право спілкуватися з обома батьками — адвокатка
Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% — Мироненко
Протезування всіх, хто потребує в Україні протезів, є безоплатним — Олена Кульчицька
"Від любові до ненависті один крок" – адвокатка про тонкощі поділу спільно нажитого