Конфлікт у Кмитівському музеї: "Не хотілося б через одне слово "радянське" припиняти всю роботу" – мистецтвознавиця

Конфлікт у Кмитівському музеї: "Не хотілося б через одне слово "радянське" припиняти всю роботу" – мистецтвознавиця

Напередодні на сторінці мистецтвознавчі та учасниці відділу сучасного мистецтва Кмитівського музею Євгенії Моляр у фейсбук з’явився допис, що директор Кмитівського музею більше не хоче продовжувати з їхньою групою співпрацю, оскільки цього не бажає Житомирська обласна державна адміністрація. Що сталося та чому виник цей конфлікт радіо Культура з’ясовувало з Євгенією Моляр.

0:00 0:00
10
1x

"Вся проблема базується на тому, що ми в публічній комунікації музеї, власне, на сторінці у фейсбуці використовуємо означення "Кмитівський музей радянського мистецтва", оскільки вся колекція музею була зібрана в другій половині ХХ століття і складається з живопису, графіки, скульптури радянських митців всіх колишніх республік СРСР. І відділ сучасного мистецтва працює над тим, щоб створювати критичні рефлексії на це мистецтво, досліджувати і намагатися його зрозуміти, а також включити в нашу багатоманітну культурну спадщину", – розповіла Євгенія Моляр.

За її словами, працівники називають музей "кмитівським феноменом": "Як він з величезною збіркою з’явився в маленькому селі? Засновник збірки говорив, що хотів би, аби кожен колгоспник бачив радянське мистецтво, і історія збірки потребує з позиції сучасності нового розуміння, тому як ми почали дивитись на радянське мистецтво? Підняли багато різноманітних тем, зробили п’ять тематичних виставок, де було показані роботи як ключ до розуміння радянського мистецтва. Тому для нас вказати в публічній комунікації на радянське мистецтво – це як означити предмет нашої роботи".

 

ФОТО: сторінка Євгенїі Моляр у мережі фейсбук

"Власне тому один активіст написав біля п'ятдесяти скарг про те, що не можна використовувати слово "радянське", бо це нібито є радянською символікою і суперечить закону про декомунізацію. Хоча кілька місяців тому управління культури отримало тлумачення від Інститутут національної пам'яті, де говориться про те, що так, в офіційний назвах юридичних осіб це не можна вживати, але в публічній комунікації як уточнення періоду, що саме ми й зробили, це допускається. А йдеться просто про сторінку у фейсбуці, а не офіційну назву", – підкреслила мистецтвознавиця.

Також Євгенія Моляр зазначила, що під загрозою і майбутня виставка, запланована на наступний місяць: "На 12 грудня в нас запланована виставка, яка покликана підняти питання, яке мистецтво ми можемо називати радянським. В рамках цієї виставки ми планували зробити велику дискусію з усіма учасниками, фахівцями щодо того, що таке мистецтво радянське й пострадянське. Й власне через конфлікт, який виник, нам сказали, що ймовірно її не буде. А ми хотіли продовжити роботу, оскільки не хотілося б, щоб через одне слово так багато починань було припинено".  

ФОТО: kmytivmus.hostenko.com