Економічна політика України має будуватися на європейському курсі – Бураковський

Економічна політика України має будуватися на європейському курсі – Бураковський

Ігор Бураковський, співголова Ради коаліції "Реанімаційний пакет реформ", в ефірі Українського радіо пояснив, чому економічна політика України має орієнтуватися на Європу.

0:00 0:00
10
1x

Ігор Бураковський вважає, що цілі, поставлені урядом у його програмі, є абсолютно коректними.

"Далі ми можемо говорити про те, як і якими засобами ми можемо зреалізувати ту чи іншу ціль, і які є ризики, пов’язані з її реалізацією чи нереалізацією. Є проблеми, які ми не вирішували протягом останніх років, наприклад, якщо мова йде про боротьбу з корупцією або ухилення від податків. Але треба розуміти, що такі ж проблеми вирішують і інші країни, це не є нашою внутрішньою проблемою. Тому формуються міжнародні домовленості, щоб зберегти податкову базу, суспільство мало б гроші і могло б ними розпоряджатися", – зазначає економіст.

Він додав, що зараз дуже важливо, щоб держава була ефективною та сильною, тому що багато речей вирішуються на державному рівні. Але не треба применшувати і значення регіонів.

"Дуже багато речей сьогодні вирішуються на місцевому рівні. І в цьому плані дуже важливо, щоб механізм держави працював зверху донизу або знизу доверху, залежно від того, яку ми задачу вирішуємо", – пояснює Ігор Бураковський.

Експерт вважає, що економічна політика України має будуватися на базі європейського курсу держави.

"За великим рахунком, багато речей, які ми сьогодні уже зробили, ми зробили завдяки співпраці з МВФ та тому, що ми виконували наші зобов’язання перед ЄС. Європейський курс треба зберігати, це наш дороговказ. Зрозуміло, що копіювання усього того, що відбувається в ЄС, неможливе, але на сьогодні це наш найбільший економічний партнер і певний приклад демократичних процесів, розвитку економіки, інклюзивності та іншого", – переконаний економіст.

Він додав, що велике значення має громадянське суспільство, яке виконує "моніторинг влади". Але треба розуміти, що не кожен, хто називає себе громадським активістом, насправді таким є.

"Є активісти, які реально працюють на захист суспільних інтересів, і є псевдоактивісти, є кишенькові активісти, які обслуговують чиїсь приватні інтереси. Дійсно існує така проблема, і на сьогодні є люди, які "мімікрували" під нові умови, але використовують старі морально-етичні цінності, користуються старими схемами. Мені здається, на цю проблему варто зважати", – наголошує експерт.

Фото: rpr.org.ua