Які шанси на здорове майбутнє у дітей, які народилися раніше терміну — відповідає Олександра Балясна

Які шанси на здорове майбутнє у дітей, які народилися раніше терміну — відповідає Олександра Балясна

"В Україні прекрасні неонатологи і шанси врятувати передчасно народжених дітей є" — розповідає в ефірі Українського радіо Олександра Балясна — голова Асоціації батьків передчасно народжених дітей "Ранні пташки".

Діти, які народилися передчасно, але мають вагу більше одного кілограма — мають більше шансів на життя. Як зазначає, Олександра Балясна, українські пологові будинки та лікарні здатні виходити таких діток, і не лише в Києві, а й у інших містах. 

"У нас прекрасно розвинена неонатологія, у нас гарні лікарі, які працюють по всій території країни, у нас є перинатальні центри, які оснащені і є проекти, які їх постійно підтримують. Але все одно технічно складно, якщо говорити навіть не в розрізі України, а і в розрізі інших країн".

Щороку у листопаді відбувається конференція "Колиска надій", на якій найкращі лікарі з усієї України вчаться, обмінюються досвідом, знаходять нові технології.

"Але ми завжди говоримо не про те, щоб таку дитинку виходити, а про якість життя дитини, яка народжується з крихітною вагою — щоб були сформовані всі органи, щоб вона була повноцінною і була здоровою — це дуже важливо", — говорить експертка.

Причиною передчасної появи на світ, за даними ВООЗ, у 50% випадків є непрогнозованими, тобто, вони можуть статися з будь-ким і навіть у найсиятливішому регіоні і повністю благополучній родині. 

"В першу чергу, ми завжди кажемо батькам, що не треба себе звинувачувати, бо інколи на це вплинути неможливо. Дуже часто передчасні пологи стаються у багатоплідних вагітностях, наприклад, у групі двійнят і трійнят є 70-80% батьків, які не дочекалися 40-го тижня вагітності. Є ще діагнози, такі як підвищений тиск у вагітної, або особливості розміщення дитини в матці, старший або навпаки — ранній вік вагітної. І звичайно, як завжди, ми говоримо, що не треба палити, треба дотримуватися здорового способу життя", — говорить Олександра Балясна.

Фото: kfund-media.com. Відео: Ранні пташки