Чим більше думатимемо, що насилля - це приватна справа сім'ї, тим менше шансів подолати цю проблему - експерт

Чим більше думатимемо, що насилля - це приватна справа сім'ї, тим менше шансів подолати цю проблему - експерт

Про стереотипи щодо насильства в сім'ї та чому в країні низький поріг звернень з цією проблемою до поліції говорили в ефірі Українського радіо з координатором проектів ОБСЄ в Україні Андрієм Дзюбенко.

У Києві вперше засуджено чоловіка до трьох місяців арешту, який систематично знущався над дружиною. Про це повідомляє столична прокуратура на своїй Facebook-сторінці. З січня по листопад 2019-го року цей чоловік 9 разів притягувався до адміністративної відповідальності за домашнє насильство.

"В принципі ця новація - кримінальне покарання за домашнє насильство - це дійсно те, що вступило в силу лише цього року. Відповідно можна говорити про те, що практика ще не напрацьована", - зазначив Дзюбенко.

"Звісно, і раніше суди карали, зокрема, і за нанесення тілесних ушкоджень. Але чому важливо те, що зараз з'являються такі кейси ми сподіваємося, що саме інформація про те, що дійсно така поведінка, домашнє насильство може призвести до покарання, сприятиме, по-перше, усвідомленню суспільства, в існуванні проблеми. По-друге, тому, що кривдники будуть думати про те, що вони роблять і можливо змінювати щось в своїй поведінці", додав експерт.

Андрій Дзюбенко упевнений, що ставлення суспільства до того, що домашнє насильство це не злочин, а справи сімейні, "сміття" не варто це виносити на загал є великою перепоною.

"Я можу сказати, що дійсно такі стереотипи, ставлення до того, що це внутрішня сімейна справа, якраз і заважає тому, щоб вирішити цю проблему. Ми бачимо дуже низький рівень звернень до правоохоронців в критичних ситуаціях. А це будь-який інцидент домашнього насильства", - пояснив він.

"Оскільки йдеться про те, що так до вас ставиться людина, якій ви довіряєте, з якою ви живете, яка для вас рідна має, по-перше, для самої особи довгостроковий вплив і може впливати на якість життя протягом усього існування, але так само несе й досить серйозне економічне навантаження суспільству в цілому. Оскільки йдеться про те, що людина може втратити працездатність, людині треба проходити реабілітацію і так далі. Це дійсно велика проблема. І вона не є лише питання взаємодії в сім'ї. Чим більше ми будемо думати, що це приватна справа сім'ї, тем менше у нас шансів, що ми подолаємо цю проблему", - додав Дзюбенко.

Фото pixabay