Гроші в борг: яким позичальникам треба відмовляти та як не стати об'єктом дружнього шантажу — пояснює експертка

Гроші в борг: яким позичальникам треба відмовляти та як не стати об'єктом дружнього шантажу — пояснює експертка

Про те, як не відмовляти давати гроші в борг і як розпізнати маніпуляцію говорили в ефірі Українського радіо з бізнестренеркою, авторкою посібника для переговорів "Почніть говорити "ні" Людмилою Калабухою.

"На превеликий жаль наші люди звикли позичати гроші один в одного. Моя позиція принципова, вона сформувалася в мене з якогось юного віку я ніколи ні в кого нічого не позичаю, я ніколи не беру ніяких кредитів і я сама ніколи нічого не позичаю. І коли до мене приходять на консультацію підприємці, я консультую малий бізнес, ніколи ні за що не брати нічого в кредит, борг і самим нікому нічого не позичати", — зауважила Людмила Калабуха.

Вплив боргових зобов'язань на стосунки

Вони на превеликий жаль, впливають дуже негативно. Я ще не бачила жодних таких стосунків між боржником і позичальником які б не призвели до певного напруження в стосунках.

Як розпізнати маніпуляцію

Друзі, це дуже-дуже просто. Слухайте своє серце. Коли у спілкуванні ви відчуваєте певний дискомфорт, якщо вам не подобається те, що відбувається чітко знайте зараз є великий ризик стати жертвою маніпуляцій, вами маніпулюють.

Як сказати ні, коли у вас просять гроші і зберегти стосунки з людьми

Спосіб для сміливих.

Перше правило: шановний Іван Іванович, шановний Вася, я ніколи нікому не позичаю гроші. Тому що це моє правило. В першу чергу, я не позичаю гроші друзям. Тому що це моє правило.

Думаєте люди ображаються? Ні! Тому що відмовляєте не конкретній людині в її конкретній ситуації ви просто декларуєте своє життєве правило.

Спосіб для всіх.

Правило номер два: "хороший" і "поганий" поліцейський. Якщо вам ну дуже складно декларувати свою позицію, рекомендую наступне: шановний..., так я б тобі ті гроші зі всією душею позичив, але мені не дозволяє дружина, батьки, партнер якась третя сторона.

Людмила Калабуха. Фото Facebook