У Харкові, на місці, де вперше вийшло в ефір Українське радіо, працюватиме виїзна студія

У Харкові, на місці, де вперше вийшло в ефір Українське радіо, працюватиме виїзна студія

Кореспондент Українського радіо Володимир Носков розповів про перший ефір та радіомовлення, яке велося з Харкова 95 років тому.

Харків — місто, з якого 16 листопада 1924 року почало мовити Українське радіо. Сьогодні там працюватиме виїзна студія. Про це розповів харківський кореспондент Українського радіо Володимир Носков:

"Я привітаюся так, як колись, 95 років тому вперше привітався технік-зв'язківець: "Алло! Алло-алло, говорить Харків, всім-всім-всім!". Перший ефір відбувся о 19 годині 1924 року, це було в центральному партійному клубі, нині це Харківська обласна філармонія. І ми спобуємо сьогодні разом з істориками, акторами, музикантами погортати газетні шпальти, спробуємо відтворити з допомогою музикантів таку камерну атмосферу тих часів. Бо радіо тоді було лише у прямому ефірі".

У той час ефіри записувались ще на платівки, уже був фонограф, але для широкого загалу це було недоступно, тому аудіохроніка і запис першого ефіру до нашого часу не збереглися. Найдавніший запис, який зберігається у Харкові, — це запис 1935 року — голос Григорія Петровського на відкритті пам'ятника Тарасу Шевченку.

"Треба зауважити, що слухачі слухали цілодобово Московське радіо, а у певні відрізки ефіру включалося Українське радіо. В 20-х роках — з Харкова, а вже починаючи з 1934 року — із Києва. Так от, те, що мні вдалося знайти — це запис репортажу з Дніпрогесу. Саме там розповідають, як зводять дамбу, як зводять цю мегапотужну споруду. Влаштували там і танці, і спів під гармонь — дивовижний запис", — говорить Володимир Носков.

Сьогодні Українське радіо святкує свій 95-й день народження. У Будинку звукозапису о 19:00 почнеться святковий концерт. На сцені, зокрема, будуть Симфонічний оркестр Українського радіо, якому 90 років, і академічна хорова капела Українського радіо, якій 86 років. Концерт транслюватиме Українське радіо.