"Поляки мали мене віддати на смерть Росії, але не віддали" — Ігор Мазур "Тополя" повернувся в Україну

"Поляки мали мене віддати на смерть Росії, але не віддали" — Ігор Мазур "Тополя" повернувся в Україну

Офіцер-розвідник в запасі, командир роти, заступник начальника штабу розвідувального батальйону у секторі "М", співробітник Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ігор Мазур розповідає в ефірі Українського радіо про своє затримання на території Польщі та про можливі подальші сценарії російських спецслужб щодо українців.

0:00 0:00
10
1x

Один з лідерів УНА-УНСО, активіст, учасник бойових дій на Донбасі Ігор Мазур з позивним "Тополя", який 9 листопада був затриманий в Польщі на запит Росії через Інтерпол, вчора він повернувся до України. 

— Розкажіть, будь ласка, який зараз у вас статус? Є повідомлення про те, що Інтерпол не зняв ще поки що цей ваш статус розшукуваного і не закрив вашу справу.

— Я зміг проїхати через кордон вільно, тобто, немає тієї "червоної лінії" так званої по мені, щоб мене заарештували в цей час чи затримували. Польська прокуратура ще чекає документи від російської сторони. Питання було в тому,  чи Польща мене мала екстрадувати в Росію, чи мала відпустити. Вони не мали розслідувати те, як я на Кавказі діяв у свій час, а вони мали вирішити тільки одне з двох: чи віддати мене Росії, чи відпустити в Україну чи в іншу державу. Виходить, що поляки також розуміють, що чекає, якщо мене екстрадувати в Росію. Є приклад Миколи Карп’юка і Стаса Клиха, вони проходили по тій же справі, по якій проходжу я. Я взагалі рахуюся в них як командир, так само я рахуюся командиром підрозділу, в який входили Арсеній Яценюк, два брати Тягнибоки, Дмитро Ярош, я навіть в Сашка Білого командиром (по справі) вже став!

Після того, як вбили Сашка, російська прокуратура переграла цю справу. Якраз тоді вона додала і Яценюка, тоді вона додала інших фігурантів і мене зробили командиром. Для них важливо показати українську владу злочинною — що вона десь там воює на Кавказі, показати українських патріотів, націоналістів також злочинцями. 

 

В Польщі навіть зараз я знаю, що є представники російської преси, блогери, які настроюють поляків на те, що у вас тут "бендєровец" сидів і ви його відпустили. 

Я не заперечую, я — український націоналіст, і ми поважаємо наших героїв, і ворог для нас був, є і буде — це Росія, яка завжди хотіла знищити Україну.

— Це не перший випадок, коли ви в робочих справах їздите до Польщі, перетинаєте польський кордон, то напевно не перший випадок, коли можливо ви їдете ще кудись в європейські країни. Чому ви стали таким цікавим Кремлю? Чи можна зробити висновок, окрім того, що просто в Кремлі збираються поповнити базу військовополонених та політичних заручників?

—  Це чекає, мабуть, будь-кого, хто з бійців нашої армії, з лідерів громадських політичних організацій потрапить за грати. Знаємо, що зараз там Шумков, один з охоронців Дмитра Яроша, який голодував, якого просто вихопили з території України. Він навіть не пересікав кордон Росії, він жив поруч в Харківській області, чи то йому щось підсипали і потім вивезли —  йому дали 4 роки просто за те, що він є членом "Правого сектору". Росія вважає, що "Правий сектор", УНСО, я думаю, що там і "Свобода" — це є терористичні організації. Ніде в світі так не вважають, навіть в їхній дружній Білорусі так не вважають, але нас вважають терористами, хоч ми за всіма законами України діємо і, бачте, належимо дехто, як я, до структури українського омбудсмена. Але хто воює проти Росії, для них — терористи. 

— Є якась різниця для каральних органів Російської Федерації, кого десь там вихоплювати за кордоном? Безпосередньо ви може могли зацікавити агресора, чи насправді для них немає значення, кого вихопити і поставити ще одну галочку?

— Я з 2014 року у них в поданнях на Інтерпол. Центральна структура Інтерполу відмовляла їм постійно, пояснюючи, що це йде політичне переслідування і переслідування по військовій лінії. Але його обходять, тут бачите був прямий запит з російського інтерполу на польський про те, щоб мене затримати, бо має перетинати кордон злочинець, який звинувачується у вбивствах на території Росії. Без пояснення, що це десь за мою участь у війнах на Кавказі, що я офіцер Збройних сил України.  Коли вже ти затриманий, тоді вже польська сторона змушена була певні процедурні моменти зробити: запит Росії, щоб вони дали доказову базу, на це дається 7 днів, ще ці 7 днів не минуло, і вони цю доказову базу польській стороні не дали.

Фото: Високий замок

— Ішлося про те, що це було офіційне запрошення з боку польської сторони. Чи ви вважаєте, що це справді могла бути якась спланована спецоперація російських спецслужб, могла бути якась така "підстава" за участю когось з польської сторони, чи насправді йдеться про такі процедурні речі?

— Вони використовують різні варіанти, як нас арештовувати. Тобто, якщо зараз шлях перекриє міжнародний Інтерпол, Росія буде шукати якісь інші моменти. До певного часу вони не могли добитися нашого арешту, ще в травні цього року я так само заїжджав у Польщу, то мені сказали, що я не можу заїхати на територію Польщі, бо я в списку SІS — це список осіб, небажаних на території ЄС. Нібито мене подала туди Німеччина. Я потім повернуся додому, пішов у польське посольство, вони з'ясували через Німеччину, що це було подання з боку Росії. 

Поляки навели свої аргументи: що ми займаємося балто-чорноморською співпрацею,  що ми ведемо дружні стосунки відновлення історичної справедливості, щоб забути всі тяжкі сторінки польсько-української історії. І німці мене з цього списку забрали, тепер Росія пішла вже іншим шляхом,  якщо цей шлях юридичну вдасться закрити для Росії — підлість російська безмежна.

Читайте також: Справа Мазура: чому Інтерпол затримав українського офіцера та як подібному запобігти у майбутньому

Поляки мали мене віддати на смерть Росії, звісно що вони мене не віддали і не віддадуть. Інша справа — вони можуть, наприклад, прислати 10 томів справи якоїсь, і польська сторона має її перекласти на польську, дослідити. А в цей час, наприклад, я знаходжусь там, в цей час українські патріоти кажуть: "Бачите, які злі поляки!", і пікети, якісь там вибухові пакети кидають — Росія від цього рада: напруження стосунків між Україною та Польщею. 

Ігоря Мазура "Тополю" затримали польські прикордонники о 8-й годині ранку 9 листопада при перетині пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Затримання відбулося за запитом Інтерполу на вимогу прокуратури Російської Федерації, яка звинувачує Мазура у "злочинах тероризму", вчинених, зокрема, в Чечні. Україною та Польщею прокотилася хвиля протестів, ситуація набула розголосу. Польський суд відпустив Мазура, який 14 листопада він прибув до України.

Фото: Новинарня

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук