Віртуальна мандрівка Україною: виставка Ukraine WOW на центральному вокзалі Києва

Віртуальна мандрівка Україною: виставка Ukraine WOW на центральному вокзалі Києва

14 листопада з нагоди Дня залізничника на станції Київ-Пасажирський відкриють інтерактивну виставку Ukraine WOW. Більше про це в ефірі Радіо Культура розповів куратор проекту Євгеній Стасіневич.

Євгеній Стасіневич зауважив, що ініціатором створення виставкового простору була "Укрзалізниця".

"Вони бачили, що у них є цей простір, і захотіли його ревіталізувати, що було зроблено успішно. А далі вже почалася робота команди. Це приміщення, багажне відділення під рампою, що знаходиться між 14-ою колією та Південним вокзалом, було давно, але ніхто не задумувався, що з нього може бути такий прекрасний виставковий простір. Це наймасштабніший проект, яким я займався: майже 4 тисячі квадратних метрів", — зазначив Стасіневич.

За словами куратора,  на виставці UkraineWOW зібрані найрізноманітніші експонати — від грошей УНР до  автопортрету Малевича.

"На цій виставці зібрано те, що пов’язано з щирим захопленням, чимось принципово піднесеним, таким, що надихає. Якщо з конкретних об’єктів, то є чотири скульптури Архипенка, і в такому вигляді вони експонуватимуться вперше, є останній автопортрет Малевича 1934 року, є абетка Нарбута, і у нас виславляється 10 літер з 14. Крім того, є гроші УНР, які малював Нарбут, а також гроші часів Давньої Русі. Є багато нетрадиційних музейних експонатів, як-от, діорама з українськими ландшафтами, де є справжній локомотив посеред цього. Є вагон-ресторан, багато віарів, наприклад, є реконструйована у справжніх розмірах голова "Батьківщини-матері", куди можна зайти, вдягнути окуляри і у вас буде враження, що ви летите над нею. Є віар, який знімався у нашій найбільшій доменній печі. До того ж, є фотоекспозиція", — сказав він.

Євгеній Стасіневич пояснює, що концепція така — ви фактично мандруєте Україною, користуючись залізницею.

"Тому зонування виставки відповідне: ви заходите, є перше знайомство, коли ви у купе, у вагоні, є душевна розмова, є зона сну, є зона прибуття. У зоні душевної розмови ми вирішили сконцентруватися на чотирьох маршрутах: історія, культура, природа та промисловість.  Передусім, це текстовий контент, але також візуальний та аудіо контент. Наша інтенція полягає у тому, що ця виставка має розвиватися у життя, аби побачити все на власні очі", — додав Стасіневич.

Виставка розпочинається завтра і триватиме до кінця грудня. Більше про захід можете дізнатися за посиланням.

Фото — facebook.com/Ukrzaliznytsia