Поетично-музичний діалог про любов: у Києві покажуть проект "Дивоніжні"

Поетично-музичний діалог про любов: у Києві покажуть проект "Дивоніжні"

У Києві сьогодні, 13 листопада, презентують проект "Дивоніжні". Про творчу співпрацю, вірші, музику та любов в ефірі Радіо Культура розповіли поет Павло Щириця, поетеса Катерина Девдера та музикант Роман Коляда.

Поет Павло Щириця розповів, звідки з’явилися "Дивоніжні". 

"Я як автор цього неологізму сам цікавився, хто такі "дивоніжні". Я кажу, що це такий тевтонсько-масонський орден, до якого належати може будь-хто. Це, звісно, жарт. Передусім, дивоніжні — це вірші-музика-любов. Ми не стали егоцентричними і говорити, що дивоніжні — це поети та музиканти, але якщо ви хочете, ви можете так вважати", — сказав він.

Павло Щириця пояснив, що концепція проекту — це поетично-музичний діалог.

"Буде почергове читання, яке буде синтезоване з музикою, тому це діалог між мною та Романом Колядою, між Катериною Девдерою та Романом Колядою, а також між нами з Катериною. Це абсолютний діалог. Діалог також буде між нами та тими, хто забажають прийти на цей захід. Я не впевнений, що це буде у форматі питань, проте діалог не завжди має бути вербалізований. Ми будемо відчувати їхню енергію, а вони нашу", — каже він.

Катерина Девдера додає, що "цей вечір є про обмін вразливістю, про те, що варто показувати наші рани та болючі досвіди, але й говорити про те, як ми їх проживаємо".

Музикант Роман Коляда любить працювати з поезією.

"Так історично склалося, що в далекому 2001 році мій перший публічний виступ був саме акомпанемент поету. Відтоді цю форму я час від часу з величезним задоволенням практикую. Я подивився тексти Павла і Катерини, працювалося надзвичайно легко і приємно, тому що це поети, які вміють створювати у своїх текстах атмосферу — те, що я надзвичайно ціную в поетичному тексті. Оце невловиме, що створюється довкола тексту і в чому дуже затишно музиці, з чим вона дуже взаємодіє", — прокоментував Коляда.

"Я — імпровізатор, це щоразу трошки по-іншому звучить, неможливо один в один повторити зв’язку "текст і музика". Репетиції показують, що все це звучить дуже органічно. Павло чудово читає, з Катериною теж ми поспілкувалися віртуально. Одним словом, я очікую багато чарівних моментів від нашого виступу", — додав музикант.

Детальніше про захід можете дізнатися за посиланням.

Фото — book-ye.com.ua