Майже 90 % українців хочуть сильного лідера, це непокоїть — експерт

Майже 90 % українців хочуть сильного лідера, це непокоїть — експерт

Майже 90% респондентів погоджуються з твердженням, що Україні потрібен сильний лідер. Таке соцопитування проводилося Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Школи політичної аналітики Національного університету "Києво-Могилянська академія". Водночас 74,5% респондентів підтримують проведення всенародних референдумів для обґрунтування та ухвалення важливих державних рішень. Про що свідчать результати цього опитування, в ефірі Радіо Промінь розповів директор школи політичної аналітики НаУКМА Максим Яковлєв.

Максим Яковлєв зазначив, що примара популізму ходить не тількИ Україною, а й всім світом. "Видатний нідерландський дослідник Кас Мудде назвав популізм духом нашої епохи ще на початку 2000-х років. Тобто Україну накрила хвиля, яка цунамі котиться всією земною кулею. Ми не є винятком", — сказав він. 

Максим Яковлєв прокоментував те, що майже 90% респондентів погоджуються з твердженням, що Україні потрібен сильний лідер.

"Побажання міцного лідера особисто мене непокоїть, засмучує. Коли з багатьма колегами в різних теле- та радіоефірах вхожу в клин із цього питання, то завжди кажу: "Давайте наводити населенню приклади міцного сильного лідера Швеції або Швейцарії або країн, які робили поступ методом особистісної відповідальності розвитку місцевих громад і так далі". Безумовно це погана ідея", — сказав він. Зо його словами, єдиний позитив ту у тому, що це принаймні не 100 %.

За дослідженням 63% респондентів припускають, що люди можуть прийняти помилкове рішення, у безпомилковості схвалених народом рішень впевнені майже 18 %. "Ми готуємо гумористичну, але водночас науково обґрунтовану "Абетку популізму", де до кожної літери розбираємо якісь специфічні ознаки популістичної риторики. І там буде окрема стаття про літеру "Н" — непомильність популістів і народу. Скоро це опублікуємо. Про непомильність народу: це дуже дивно, бо ми з цього опитування не знаємо, як ці ідеї вживаються в кожній окремій голові українця. Тут треба зробити зауваження. Непомильність у деяких питаннях, які стосуються прикладних речей, просто абсурдна. Деякі питання на референдум важко виносити. Наприклад, законопроєкт про самогон. Якщо ми винесемо це питання на референдум, то що отримаємо? Абсурдність таких речей усвідомлює не кожен громадянин", — розповів він.

Читати також: Три кити популізму: бідність, аморальність і невігластво — експерт

Експерт розповів про одну ключову ознаку популізму — тест на реальність: "Український громадянин може принаймні на рівні мисленнєвого експерименту перевірити наскільки він вважає здійсненною ту чи іншу обіцянку. Чи можна повірити у те, що вчителі отримуватимуть зарплату 4000 тисячі доларів? У своїй голові треба перевірити реалістичність, задуматися чи це є здійсненним. Тобто вийти із рівня фантазування. Я, наприклад, за те, щоби вчителі отримували таку суму, але відчуття реальності не можна втрачати".

За його словами, у дослідженні є один позитив. Йдеться про те, що на Заході України серед опитаних немає навіть 1 % тих, хто вважає НАТО ворогом, а на Сході України таких 10 %.

"Насправді це всього 10 %. Пригадайте ситуацію до 2014 року. У Східному макрорегіоні було більше тих, хто проти вступу України в НАТО. Зараз ситуація змінилася настільки, що ворогом НАТО вважають лише 10 %. Це теж позитив", — сказав Максим Яковлєв. 

Докладніше про дослідження тут

Джерело: pixabay