Ми помилково ототожнюємо інтереси "Нафтогазу" з національними інтересами – Рябцев

Ми помилково ототожнюємо інтереси "Нафтогазу" з національними інтересами – Рябцев

У Європі німецькі парламентарі намагаються проголосувати за зміни до європейської директиви, щоб зняти обмеження на використання Північного потоку-2, а Турецький потік, який обходить Україну з півдня, вже на фінальній стадії. Професор Києво-Могилянської школи врядування Геннадій Рябцев в ефірі Українського радіо, пояснив, як ці газові перипетії впливають на Україну і як вона має вибудовувати державну політику у газовій сфері.

0:00 0:00
10
1x

Стосовно Північного потоку-2 Геннадій Рябцев пояснив, що існує так звана Директива 73, або Газова директива, яка врегульовує експлуатацію газогонів на території держав-членів Європейського Союзу. Кожна держава може приймати додаткові рішення на свій розсуд у рамках свого національного законодавства.

Відповідно до цього, німецькі парламентарі, орієнтуючись на запит своїх виборців на дешевий газ, який надійно постачається, спробували проголосувати зміни, які дозволили б Північному потоку-2 працювати не за директивою.

"Йдеться про допуск до цього трубопроводу інших постачальників з інших джерел. Якщо такі постачальники є, то зрозуміло, що має бути забезпечено вільний доступ усіх з них до цієї труби. Але в цю трубу фізично не можна закачати щось окрім російського газу. Саме це є основним аргументом авторів законопроєкту, який зараз розглядається в німецькому парламенті. Вони вважають, що в цю трубу, окрім російського газу, закачати нічого не можна, тому слід дозволити Газпрому експлуатувати цю трубу і закачувати туди не 50% газу, як зазначено Директивою, а до 90%", – пояснив експерт.

Німецькі парламентарі, ставлячи на порядок денний таке питання, орієнтуються на національні інтереси та запит виборців. І в принципі, використання Північних потоків 1 і 2 вигідне для багатьох.

Раніше вже було рішення європейських судів щодо суходольної ділянки Північного потоку-1, яка також використовувалася Газпромом. За позовом компаній, які вважали, що це порушує європейське законодавство, цей позов було розглянуто, і було встановлено, що Газпром може використовувати цю ділянку лише на 50%, нагадав Геннадій Рябцев.

"Це рішення (німецьких парламентарів про дозвіл Газпрому закачувати в Північний потік-2 90% газу), якщо воно буде прийняте, також може бути оскаржене, оскільки є один великий противник запуску Північного потоку-2 – Польща. Чому вона виступає проти? Знову ж, тому що її територією йде газогін з російським газом Ямал–Європа, і Північний потік-2 загрожує тим, що цей маршрут просто обміліє, і Польща втратить надходження від транзиту", – пояснив експерт.

На запитання про те, чи може Україна якось втрутитися і змінити хід подій, Геннадій Рябцев відповідає категорично.

"Ми не можемо нічого протиставити і не можемо нічого зробити. Донині усі наші намагання були спрямовані на протистояння роботі Північного потоку-2. Ми чомусь ототожнили інтереси Нафтогазу-Україна з національними інтересами. Замість того, щоб думати над оптимізацією нашої газотранспортної системи та ефективним використанням підземних газових сховищ, переорінтування усього цього господарства на безпечне постачання газу українським споживачам, ми захопилися оцим гальмуванням", – наголосив експерт.

Геннадій Рябцев нагадав, що з 2014 року Україна втратила будь-який транзитний потенціал, і дивно було б думати, що можна укладати угоди з настільки ненадійним партнером, яким є Газпром, і підписувати великі торгівельні угоди з таким "агресивним партнером" як Російська Федерація.

"Потрібно поставити великий хрест на усіх транзитних проєктах і займатися забезпеченням природним газом наших споживачів і підвищенням раціональності його використання, – зазначає експерт. – Чому ми не відмовляємося від підписання прямої угоди з Газпромом? Ми могли б підписати угоди з європейськими операторами за європейськими правилами, наприклад, на надання послуг з транспортування російського газу нашою територією. Нехай вони підписують угоду з Газпромом, нехай вони розбираються з Газпромом у Стокгольмському арбітражі, нехай вони судяться за несправедливі ціни і тарифи. Мабуть, ми цього досі не зробили, бо знову-таки ототожнюємо інтереси Нафтогазу з українськими інтересами".

Турецький потік, на думку Геннадія Рябцева, несе для України значно більші загрози, аніж Північний потік-2.

"Через Україну іде найкоротший маршрут до країн Південної Європи, але після добудови Турецького потоку та його суходольного продовження через Болгарію, Сербію або інші країни, ми втратимо цей маршрут. І це буде вже 2022 або 2023 року. Замість 15-20 млрд кубометрів, які нам з барського плеча пообіцяв пан Путін, нами транзитуватиметься лише газ для Молдови, і то у невеликій кількості", – говорить експерт.

В цілому висновки Геннадія Рябцева стосовно газової сфери невтішні.

"У нас в Україні відсутня якась скоординована і орієнтована на перспективу державна політика у газовій сфері. У нас всі або намагаються з кимось подружитися проти когось, або підтримати чиїсь проєкти, а от про реалізацію власних проєктів і програм у нас чомусь забувають", – підсумував експерт.

Фото: Геннадій Рябцев/Front News