Чому рівень володіння англійською мовою в українців нижчий середньосвітового — пояснює дослідниця

Чому рівень володіння англійською мовою в українців нижчий середньосвітового — пояснює дослідниця

Україна стала 49-ю зі 100 країн у рейтингу володіння англійською мовою, складеного компанією EF (Education First). Вона опинилася між Росією й Албанією, потрапивши в групу з низьким рівнем володіння англійською мовою з індексом 52,13. Це відповідає рівню B1 згідно із загальноєвропейською шкалою мовної компетенції (CEFR). Чому рівень володіння англійською мовою в дорослого населення в Україні нижчий середнього світового рівня? Про це в ефірі Радіо Промінь розповіла керівниця навчального центру "Освіта без кордонів" Анна Кузьменко.

За словами Анни Кузьменко, поганий результат — це прекрасне добриво для подальших успіхів, песимізм не покращить ситуацію. "За рейтингами України в цій шкалі я стежу з 2007 року. Не завжди наші результати на фоні інших країн були такими печальними. Наприклад, на початку 2011 року наше місце було 33. Чому так відбулося? Країни, які нас випередили у вивченні англійської мови, значно швидше інтегруються в англомовний простір ніж ми. Дякуючи безвізу в нас з’явилися можливості. Але водночас вивчення англійської мови —  це ринковий стимул. Його не можна видати наказами. Є попит — її вчать. Немає попиту, не докладають зусиль", — сказала вона.

Анна Кузьменко зазначила, що в Україні є вузький сегмент людей, які використовують англійську мову на роботі: "У них хороший рівень англійської. Проте в процентному відношенні до всього населення він мінімалізується".

За її словами, у нас немає такої інтеграції з англомовним середовищем, що є, наприклад, у Польщі, там розвинений туризм, там багато іноземних компаній, тому розвиток англійської мови охоплює населення від міста до села.

Дослідниця зазначила, що рушійною силою є наша загальноукраїнська інтеграція і потреба в англійській мові в середньостатистичного українця.

Читати також: Як швидко опанувати іноземну мову: секрети і методики

Анна Кузьменко також пояснила, яким є рівень англійської мови в українців, яким 18-25 років.

"За деякими дослідженнями їхній рівень доходить до середнього B2, C1. Це достатній рівень, щоби вільно комунікувати на побутовому рівні з англомовною людиною. Вони проходять школу, виш та інтеграцію в англомовне середовище без виїзду з України. Це англомовна музика, фільми, читання, спілкування в інтернеті та з англомовними студентами. Результати освітньої реформи 2017-2019 років через 2-3 роки дадуть молоді ще кращий результат. З цього літа, щоби стати слухачем вишу, рівень знання англійської має бути не нижчим B1. А щоб стати бакалавром, ти маєш здати екзамен на рівень B2. Це настільки підтягне загальний рівень володіння англійською мовою серед молоді, що років за 5-6 цей наш індекс в цьому рейтингу автоматично покращиться", — сказала Анна Кузьменко.

За результатами рейтингу Education First усі наші сусідні країни, крім Молдови (її немає в дослідженні), перебувають вище за рейтингом. Польща — 11-та, Угорщина — 15-та, Румунія —16-та, Словаччина — 25-та, Білорусь — 47-ма, Росія — 48-ма. На першому місці рейтингу традиційно опинилися Нідерланди з індексом 70,27, друге і третє місце — відповідно у Швеції (68,74) і Норвегії (67,93). 

Індекс EF EPI складено за результатами тестування понад 2,3 млн. осіб у всьому світі, які 2018 року пройшли стандартний тест з англійської мови EF (EF SET) або один із кваліфікаційних тестів компанії. У рейтинг увійшли ті країни, де число тестованих було не меншим за 400 осіб. Середній вік учасників склав 23 роки.

Джерело: Фейсбук