Даним соціологічних досліджень в ОРДЛО потрібно довіряти з обережністю – Рейтерович

Даним соціологічних досліджень в ОРДЛО потрібно довіряти з обережністю – Рейтерович

Днями газета "Дзеркало тижня" опублікувала дані соціологічного дослідження, проведеного на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Політолог Ігор Рейтерович в ефірі Українського радіо розповів, наскільки цим даним можна довіряти.

Політолог вважає, що довіряти цим даним потрібно дуже обережно. Так, на окупованих територіях соціологією займаються і російські, і українські дослідники, адже контроль у так званих "республіках" не тотальний і подібні речі там можна проводити. Зазвичай такі опитування проводяться телефоном.

"Безумовно, до цього потрібно ставитися з величезною засторогою, тому що ми повинні розуміти, що люди, які давали відповіді на ці запитання, живуть не у демократичній країні", – наголошує Ігор Рейтерович.

На його думку, на основі лише одного дослідження важко вибудувати реальну картину дійсності, а тим паче, приймати якісь політичні рішення, ґрунтуючись на цих даних.

"Якби ми мали хоча б 4-5 подібних досліджень, проведених різними компаніями з різних сторін, і ці дані певною мірою корелювали, ми могли би робити якісь висновки. Я розмовляв з різними соціологами, які говорили, що так, немає проблеми провести подібне дослідження телефоном. Але як оцінювати ці дані і наскільки їм довіряти – поки що такої формули, яка би дозволяла вирахувати тих, хто відповідав би чесно, не боячись, що їх відвезуть кудись на підвал, як це прийнято у Донецьку чи Луганську. Тому потрібно збирати певну емпіричну базу, і вже на основі цієї бази робити якісь висновки", – підсумував Ігор Рейтерович.

Нагадаємо, 8 жовтня газета "Дзеркало тижня" опублікувала статтю "Тест на сумісність". У ній йшлося про результати соціологічного дослідження, проведеного на окупованих територіях Донецької та Луганської областей компанією "Нью імідж маркетинг груп". Відповідно до нього, 76% жителів ОРДЛО "повністю згодні" і "швидше згодні" з тим, що війна на Донбасі – це внутрішній український конфлікт, а понад 80% вважають анексію Криму Росією законною.

Пізніше "Тексти" повідомили, що компанія "Нью імідж маркетинг груп" має сумнівну репутацію і занесена до бази псевдосоціологів як компанія, яка неодоразово була помічена у передвиборчих маніпуляціях, у тому числі з соціологічними опитуваннями.