Не може закон прописувати стандарти новин – голова НСЖУ про ініціативу Зеленського

Не може закон прописувати стандарти новин – голова НСЖУ про ініціативу Зеленського

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко переконаний, що ініціатива президента Володимира Зеленського щодо законодавчого регулювання новин є жорстким обмеженням інформаційної діяльності, не може закон прописувати стандарти новин. Про це він заявив в ефірі Українського радіо.

"Маємо оприлюднену інформацію про указ президента, яким дано доручення уряду та іншим органам влади щодо прискорення реформ для зміцнення країни, й зокрема там в переліку є завдання в сфері культури та інформполітики. Тобто президент своїм дорученням закріплює ідею, що Кабмін до 31 грудня цього року має ініціювати та подати на розгляд зміни до медіазаконодавства, які передбачають посилення відповідальності за порушення інформаційного законодавства, зокрема, йдеться й про маніпуляції та недостовірну інформацію. Також, що дуже зачіпає всіх журналістів, там є формулювання, що в законодавстві необхідно прописати вимоги щодо стандартів новин. Тобто фактично ми говоримо про законодавче регулювання новин, що є жорстким обмеженням інформаційної діяльності, не може закон прописувати стандарти новин. Вони регулюються професійними стандартами", – зазначив очільник НСЖУ.

Сергій Томіленко звернув увагу, що законодавство вже передбачає відповідальність за свідомий обман та недостовірну інформацію.

"Але давати чиновникам можливість визначати та контролювати новини я вважаю непотрібно", – додав він.

Нагадаємо, на тижні відбулися парламентські слухання щодо безпеки діяльності журналістів. Під час слухань міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський запропонував запровадити кримінальну відповідальність для журналістів за маніпуляцію суспільною свідомістю. 

 

Читайте також: Бородянський підтримує введення в законодавство поняття "маніпуляція"

Також на сайті президента України оприлюднено указ № 837/2019 "Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави", в якому серед іншого Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів України до кінця 2019 року розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, де передбачити, зокрема, стандарти новин.

Проте згодом Володимир Бородянський назвав це "термінологічним непорозумінням", яке виникло через помилкове застосування терміну "стандарти новин" в документах МКМС. Він заявив, що влада не збиралась і не збирається регулювати стандарти новин, "це право - виключно професійної спільноти".

ФОТО: PEN Ukraine