"Ода молодості": в музеї Шевченка триває виставка фіналістів конкурсу МУХІ

"Ода молодості": в музеї Шевченка триває виставка фіналістів конкурсу МУХІ

Проведення конкурсу молодих українських художників МУХІ вже стало доброю традицією. Координаторка конкурсу МУХІ Євгенія Буцикіна розповіла, що можна побачити на виставці фіналістів цього конкурсу.

Цього року до конкурсу було подано понад 255 заявок з усіх куточків України. Взяти участь у конкурсі міг кожен, хто хоче стати художником.

"Було дуже цікаво аналізувати географію наших учасників. Влітку наші експерти провели клопітку роботу і обрали 12 фіналістів. Це дуже цікаві художники. Буде багато відеомистецтва, фотографії, інсталяції… Тобто є дуже багато саме сучасних медіа", – поділилась Євгенія Буцикіна.

Роботи фіналістів конкурсу МУХІ можна побачити у Національному музеї Тараса Шевченка.

"Художники аналізують і працюють з болючими для них темами, темами травм або ж цікавого досвіду. Є робота, присвячена молоді. Це відео, зняте на популярній сьогодні в Києві дискотеці "Схема". Це молодь, яка танцює на цій дискотеці, а робота називається "Присвячується усім молодим", – зазначила координаторка.

Тема конкурсу МУХІ – випробування меж. У рамках виставки відбуватиметься паралельна освітня програма.

"Це лекції наших міжнародних експертів, які розкажуть про свій досвід роботи з молодим мистецтвом, з українським мистецтвом у тому числі. А також молоді українські мистецтвознавиці виступлять з лекціями на тему випробування меж. Будуть лекції "Мистецтво поза інституцією", "Нові медіа в мистецтві"…" – перераховує Євгенія Буцикіна.

Серед 12 фіналістів міжнародна експертна комісія обрала трьох призерів. Вони отримають грошові премії у розмірі 15 тисяч гривень та підтримку в організації власного виставкового проєкту, а переможець отримає 40 тисяч гривень.

Учора Щербенко Арт Центр оголосив імена переможців. Володарями Гран-прі МУХі 2-10 стали Ярема Малащук та Роман Хімей з проєктом "Присвячується молоді всього світу ІІ".

"Конкурс МУХІ є одою молодості, він присвячений художникам. Художники створюють роботи про сучасну українську молодь. Тому якщо цікаво подивитися, що цікавить молодих художників і хто такі молоді українці та українки – я думаю, що ця виставка буде дуже цікавою"

Виставка фіналістів сьомого незалежного кокурсу молодих українських художників МУХі 2019 триватиме до 10 листопада включно у просторі Національного музею імені Тараса Шевченка.

Фото mind.ua