Василь Боднар: якщо буде подвійне громадянство, діятимуть певні запобіжники щодо конфлікту інтересів

Василь Боднар: якщо буде подвійне громадянство, діятимуть певні запобіжники щодо конфлікту інтересів

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявляє, що у разі схвалення норми про подвійне громадянства, діятимуть певні запобіжники для уникнення конфлікту інтересів. Про це він заявив в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

"Якщо норму про подвійне громадянство приймуть, будуть діяти певні запобіжники, які не дозволятимуть виникненню конфлікту інтересів. Якщо, наприклад, державний службовець матиме інший паспорт, в певних сферах виникатиме конфлікт інтересів, зокрема, в частині боротьби з корупцією, транспорту, правоохоронних органів", – пояснив заступник міністра.

Окрім того, за його словами, нині обговорюється певні можливості для фільтрації тих іноземних громадян, які би отримували український паспорт: "Мова йде про країни міграційного ризику (які визнані такими міжнародною спільнотою), які дуже тягнуться до України, наприклад, країни Азії, Близького Сходу. Тобто будуть певні обмеження"

Заступник міністра зауважив, що для отримання громадянства України іноземці, ймовірно, повинні будуть складати присягу на вірність Україні і складати екзамен на знання української мови.

Василь Боднар додав, що норма про подвійне громадянство не повинна розповсюджуватись на осіб, які обіймають виборні посади — президента України, народних депутатів, депутатів місцевих рад.

В Україні існує єдине громадянство. Законодавство визначає, що у випадку отримання українського паспорта особа повинна відмовитися від іноземного громадянства. Кілька місяців тому президент України доручив МЗС розробити механізм надання українського громадянства як другого для етнічних українців.

Фото: УНІАН