Чи допомагає фітотерапія в сезон застуд — пояснює Олена Світко

Чи допомагає фітотерапія в сезон застуд — пояснює Олена Світко

З давніх-давен українці використовують традиційні рослини для покращення своєї імунної системи. Фітотерапія допомагає підтримувати здоров’я в сезон застуд і грипу. Про це в ефірі Радіо Культура розповіла мікробіолог, фітотерапевт, лікар-терапевт Олена Світко.

Олена Світко зазначила, що є дуже багато рослин, які самі в собі мають не тільки імуномодулюючі властивості, знищують вірус, але за своєю дією схожі на той же самий аспірин. Це, наприклад, гадючник, імбир, куркума, татарське зілля, золотий корінь.

"У моєму кабінеті стоїть маленька баночка з ягодами лимонника. Я його вирощую. З’їдаю кілька бубочок на день. Ці рослини називаються адаптогенами. У фітотерапії є велика кількість рослин, які адаптують нас до тяжкого середовища, де на нас давить психоемоційне напруження, проблеми на роботі тощо. Я дуже люблю серію адаптогенів. Окрім лимонника китайського, це елеутерокок, женьшень, золотий корінь. В аптеці ви можете сказати: "Дайте мені адаптоген". Фармацевти знають, що це таке. Прийматимете і почуватимете себе краще", — сказала вона. 

Читати також: У чому небезпека лікування антибіотиками — розповідає мікробіологиня

За її словами, адаптогени мають подвійну дію. Наприклад, женьшень, елеутерокок чи наша калина як адаптогени діють і на нервову систему, і на імунну. Олена Світко зазначила, що калина має дуже потужні властивості, якими не варто нехтувати в період застуд і грипу. Щодо калини є правило: вона повинна обов’язково бути обпеченою морозом. 

"Навіть коли ви трохи раніше її зібрали, то треба її покласти в морозильну камеру на 2-3 дні. Тоді покращується оця дія адаптогенного характеру. Калина дуже добре впливає на всі віруси й бактерії. Ягоди калини не будуть до нового урожаю нічим уражені", — сказала вона.

Олена Світко також розповіла про те, що є дуже багато рослин з антибіотичною дією. Найбільш цікаві — це спеції. 

Також вона поділилася рецептом ліків, які допоможуть відновити сили та позбутися втоми. "Треба придбати 20 таблеток мумійо. Покласти їх у баночку, туди додати ложку меду, 50 мл. еліоретерокока, ехінацеї, золотого кореня, додати пилок й пергу, усе змішати і приймати по ложечці щодня", — сказала вона.
 

 Джерело: unsplash