У Києві відкрилася виставка, присвячена європейським революціям 1980-х років

У Києві відкрилася виставка, присвячена європейським революціям 1980-х років

У Києві відкрилася виставка, присвячена європейським революціям кінця 1980-х років. Більше про це в ефірі Радіо Культура розповіли співробітники Українського інституту національної пам'яті, кандидати історичних наук, автори виставки "30 років Свободи: повернення до Європи" Любов Крупник і Віталій Бака.

0:00 0:00
10
1x

Любов Крупник зазначила, що на виставці буде 20 банерів, які представлять 15 країн.

"З одного боку, це низка країн, які вийшли зі складу Радянського союзу, — Україна, Білорусь, Молдова, Вірменія, Грузія і країни Балтії. З іншого боку, ми представили низку країн так званого соціалістичного табору і, власне, кожна окрема країна — це окремий банер. Єдине, що ми зробили виняток для України, яка відображена на трьох банерах", — розповіла Любов Крупник.

Віталій Бака зауважує, що під час розробки первинної концепції виставки зважали на те, що майже всі країни Центрально-Східної Європи мали свій рецепт і сценарій цих перетворень, який міг варіюватися від найбільш простих круглих столів за участю опозиційних сил та комуністичної влади аж до кривавих сценаріїв, які були в Румунії чи Югославії:

"Який із цих шляхів був найбільш легким? Ясна річ, що той шлях, який не приносить жертв, не викликає якогось військового протистояння, є дійсно позитивним та правильним. Як на мене, країни Вишеградської четвірки пройшли найлегший шлях перетворень". 

Авторами виставки є Любов Крупник, Віталій Бака, Юрій Перга, Анатолій Демещук.

Організатори: 
Український інститут національної пам’яті, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Революції Гідності. Виставка експонуватиметься протягом місяця на Михайлівській площі, між Дипломатичною академією та пам’ятником княгині Ользі.