Міністр Милованов розповів, як і чому зросте середня зарплата в Україні

Міністр Милованов розповів, як і чому зросте середня зарплата в Україні

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує зростання середньої заробітної плати до 16047 гривень у 2022 році, що на 50 % вище, ніж у вересні 2019 року. Завдяки чому це відбуватиметься Українському радіо розповів міністр Тимофій Милованов.

0:00 0:00
10
1x

"Це прогноз Міністерства економіки про те, якою буде середня зарплата  в країні як в приватному, так і в державному секторі. Ми прогнозуємо, що оплата праці буде зростати приблизно на 2 тисячі гривень на рік, це наш базовий сценарій. В ньому, що важливо, інфляція буде приблизно 5 % кожного року, а зарплати будуть зростати з 10-ти з хвостиком зараз до 12-ти наступного року, 14-ти – через рік і 16-ти в середньому станом на 2022 рік", – розповів Тимофій Милованов.

За словами міністра, зростання буде відбуватися, перш за все, завдяки  розвитку економіки та конкуренції за працівників на ринку праці: "Економічне зростання, в свою чергу, буде відбуватися в короткостроковій перспективі за рахунок інвестицій: в базовому сценарії ми прогнозуємо 2-3 мільярда зовнішніх інвестицій, а також внутрішні інвестиції. Але також зрозуміло, що аби ці інвестиції в економіку відбулися, потрібно, щоб працювали й суди, й щоб була справжня боротьба з корупцією".

"Також в нас є оптимістичний сценарій, де ми прогнозуємо ще більше інвестицій – до 6 мільярдів, що є дуже амбітною задачею. Тому для цього сценарію ще важливіше, щоб в нас був хороший бізнес, довіра до уряду та політиків та працюючі правоохоронні органи", – підкреслив Тимофій Милованов.

В будь-якому випадку, наголосив посадовець, все відбувається завдяки інвестиціям, збільшенню продуктивності праці і розвитку технологій: "Також, як в базовому, так і в оптимістичному сценарії ми прогнозуємо, що буде ринок землі. Тому що ми, як уряд, обіцяли, що він буде, адже ринок землі потрібен для створення робочих місць у селах та інвестицій в галузь".

"Загалом різниця між базовим та оптимістичним сценарієм полягає в тому, як серйозно ми будемо боротися з корупцією, наскільки серйозно ми створимо рівні правила гри для всіх. Буде один для всіх закон, будуть рости інвестиції й зарплати, буде рости й економіка", – підсумував міністр Милованов.

ФОТО: DW