"Слуга народу": президентська Рада з питань свободи слова не дублюватиме функції парламентського комітету

"Слуга народу": президентська Рада з питань свободи слова не дублюватиме функції парламентського комітету

Відповідно до указу президента України Володимира Зеленського, підписаного 6 листопада, в Україні утворено Раду з питань свободи слова та захисту журналістів як консультативно-дорадчий орган при президентові. Рада запланована як спільнота журналістів, яка окреслює стратегічні напрямки руху для медіаспільноти, відтак не дублюватиме функції, зокрема, профільного парламентського комітету. Про це Українському радіо розповіла народна депутатка України від фракції "Слуга народу", членкиня комітету Верховної Ради з питань свободи слова Тетяна Циба.

0:00 0:00
10
1x

"Функції новоствореної ради при президентові та комітету Верховної Ради України з питань свободи слова дублюватися не будуть: орган, який створений при президентові, задуманий як журналістська спільнота, яка висловлює речі глибоко професійні, в якому стратегічному напрямку слід рухатись. Що стосується комітету Верховної Ради та громадської ради при ньому, то на нас лежить більш практичне виконання. Громадська рада при комітеті – це експерти, які можуть нам порадити, які конкретні зміни в конкретний закон треба внести, виходячи з тих проблем, які вони бачать як медійна громадськість", – розповіла Тетяна Циба.

Також народна обраниця не вбачає проблеми чи розпорошення функцій у зв'язку з наявність серед парламентських комітетів двох, які відповідають за медійну сферу: з питань свободи слова та гуманітарної й інформаційної політики: "Я не бачу в цьому проблем, бо для мене інформаційна та гуманітарна політика – це окремий стратегічно важливий напрямок роботи і війни за Україну. Я вважаю, що дуже правильно, що всі ці важелі зосередились в одному комітеті. Тим паче, що ми працюємо єдиною командою: навіть ті пропозиції, які надходять до нас щодо медійного кодексу, ми обговорюємо та передаємо в комітет гуманітарної політики".

Нагадаємо, 6 листопада на офіційному сайті президента України було оприлюднено текст указу президента № 808 "Про Раду з питань свободи слова та захисту журналістів", відповідно до пояснення, зазначеного в указі, з метою забезпечення дотримання конституційного права на свободу слова, налагодження ефективної взаємодії державних органів, засобів масової інформації, інститутів громадянського суспільства, зокрема щодо запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів утворюється новий консультативно-дорадчий орган при президентові України.

До складу Ради увійшло 15 осіб, зокрема, Вадим Міський, Тарас Шевченко, Тетяна Попова, Сергій Томіленко, Тетяна Лебедєва, Наталія Гуменюк та інші.

ФОТО: Українське радіо