Як бути стильним та еко-свідомим – поради стилістки

Як бути стильним та еко-свідомим – поради стилістки

Модна стилістка, фешн-блогерка Варвара Барто в ефірі Радіо Промінь розповіла, що таке cвідома мода і навіщо вона потрібна.

Свідома мода – це необхідність

Sustainable fashion – це не тренд. Зараз уже така ситуація, коли це необхідність.

Ця свідома мода – це те, що нам необхідно, щоб зберегти цей світ і цю планету від того, що ми викидаємо цей одяг, який купуємо у fastfashion, у мас-маркеті. Ми постійно купуємо речі, на розпродажі хапаємо навіть те, що непотрібно, а потім не можемо це одне з одним поєднати.

90% одягу, який ви купуєте, потрапляє на звалище

Кожен раз, коли ви купуєте, ви робите якийсь вибір за рахунок своїх грошей, ви вкладаєте гроші у щось. І коли це мас-маркет, тобто ви купуєте модні тренди задешево – це погано. Тому що ви купуєте речі на один сезон, у наступному сезоні вони вам вже непотрібні. І ви викидаєте їх, викидаєте і викидаєте.

Порівняно з 1980-ми роками люди зараз купують у 4 рази більше речей. Вони купують нереальну кількість цього одягу, і лише 10% від нього потім опиняється на секонд-хендах чи якихось барахолках. Усе інше іде на звалище.

Як споживати свідомо?

Це не лише про те, щоб купувати менше. Існує так звана "піраміда свідомого споживання".

Перше, про що я уже згадувала – потрібно дивитися на те, що у вас уже є. Можливо, ці речі можна якось скомбінувати по-новому, щось переробити, а щось – перешити.

Друга ступінь цієї піраміди – купувати менше, але якісніше. Це необов`язково буде дорожче. Це можуть бути локальні марки, українські бренди. Зараз є дуже різний асортимент українських брендів, справжній бум, і робити ці покупки можна навіть онлайн.

Звертайте увагу на місцевих виробників, на хендмейд, якісь екологічні марки. Такі бренди є і в Україні, і у світі, і вони необов’язково коштують купу грошей. Купуйте менше, але краще.

Також можна купувати речі на вінтажних маркетах та барахолках, у тому числі онлайн.

Наступна ступінь – це одяг секонд-хенд. Там можна знайти реально люксову якість. Навіть у Парижі або Мілані можна піти на яку-небудь барахолку, де пропонують багато брендових речей, які коштують набагато менше, ніж у магазинах. І це – частина культури.

 

 

Парадокс: люди бояться секонд-хендів та не бояться ринку.

Особисто я обирала б секонд-хенди.

Те, що ми бачимо на ринках, – нетрендово і неякісно. Я взагалі не розумію, чому люди бояться секонду, але не бояться ринку. Для мене це парадокс.

Секонд – це щось на кшталт лотереї

Я ходжу на секонд без конкретного плану. Бо іноді ти можеш там щось знайти неочікуване. Йшла за сорочкою – а купила плаття.

Читайте етикетки

Upcycling та recycling – це такі речі, які дуже працюють на свідому моду. Фірми, які цим займаються, обов’язково про це напишуть.

Якщо виробник використовує екологічну бавовну – це також буде вказано. І це необов’язково буде втридорога.

Серед українських брендів екологічні – це Ксенія Шнайдер, Яся Хоменко, Яна Голуб. Бренд білизни Simple. Є багато українських виробників, які цим займаються.

Будьте яскравими

У нас є якісь залишки пострадянщини – люди бояться кольору. Одяг обов’язково має бути практичним, не бруднитися, бути темним… Дуже рідко можна побачити верхній одяг білого кольору.

Люди бояться, що про них скажуть сусіди, що бабуся біля під’їзду косо подивиться. У центрі яскравого більше – тут більше молоді та іноземців, і вони вільніші в цьому плані.

Вводити уроки стилю у школах – гарна ідея

Згадайте про наш український костюм. Він ясркравий, він не чорний, там багато кольорів.

Вважаю, що якби ми у школі розповідали про це і прищеплювали смак на тому ж прикладі українського костюму – це було б дуже круто.

Як сформувати свій стиль і бути стильним?

В інтернеті є багато інформації, і ресурси наших українських журналів у тому числі.

Є багато практичних відео на ютубі, які розповідають, що таке базовий гардероб і як його підібрати, як обрати річ, яка слугуватиме багато сезонів.

І звісно, зважайте на свій спосіб життя, на те, куди ви ходите і чи взагалі вам потрібні ті чи інші речі. Можливо, іноді краще скористатися сервісом оренди речей, а не купувати дорогу сукню заради виходу на один день народження чи весілля.