Чи реально виконати бюджет, презентований сьогодні Кабміном – пояснює фахівець

Чи реально виконати бюджет, презентований сьогодні Кабміном – пояснює фахівець

Сьогодні, 5 листопада, Кабінет Міністрів України публічно презентував оновлений бюджет на 2020 рік, підготовлений до другого читання. Як уряд планує зменшувати дефіцит бюджету, не піднімаючи податки, чи спрямований проєкт на розвиток та чи реально утримати курс долара на позначці 27 гривень Українському радіо розповіла завідувач відділу державних фінансів Growford Institute Тетяна Богдан.

0:00 0:00
10
1x

"Бюджет, презентований Кабінетом Міністрів, частково є бюджетом розвитку, оскільки передбачає збільшення капітальних видатків, робиться акцент на розвитку інфраструктури, зокрема, дорожнього господарства, реконструкції аеропортів, розвитку річкового транспорту. Але остаточні висновки можна буде робити після ґрунтовного аналізу документу та додатків до державного бюджету, які поки що не оприлюднені та не подані до Верховної Ради", – розповіла Тетяна Богдан.

Проте, спираючись на заяви прем'єр-міністра України та міністра фінансів, фахівчиня виділила кілька аспектів: "У другому варіанті державного бюджету, презентованому сьогодні, курс долара заклали на рівні 27 гривень, тобто більш як на гривню менше, ніж у першому. Я думаю, що цей показник може бути реалістичним, але треба розуміти, що валютний курс є індикатором стану платіжного балансу країни, нашої конкурентоспроможності і у випадку, коли країна є інвестиційно привабливою та буде приплив іноземного капіталу,  динамічно зростатиме експорт товарів, то ми можемо очікувати, що такі значення курсу будуть дотримані. З іншого боку, якщо в 2020 році розпочнуться якісь пертурбації на світових фінансових ринках і розпочнеться відтік іноземного капіталу з ринків, що формуються, безперечно Україна постраждає і темпи девальвації гривні можуть перевершити заплановані".

"Також те, що стосується утримання ставки податків на старому рівні, але скорочення видатків, зокрема, зменшення витрат на чиновників на 10 , це реалістичне завдання, оскільки видатки на державне управління в нас були традиційно завищеними і чисельність зайнятих у структурах державної влади також є завеликою. Тому, якщо оптимізувати державний апарат, прибрати дублювання функцій, то можна очікувати на скорочення видатків за даним напрямком", – зазначила фахівчиня.

Тетяна Богдан висловилась й щодо дохідної частини, яка у другому варіанті бюджету збільшилась на 13 мільярдів гривень: "Я думаю, що це виправдано, оскільки в першому варіанті бюджету доходи були заниженими. Так, наприклад, доходи бюджету планувалися відносно ВВП на 23,7 % у першому варіанті, в той час як у 2018 році ми мали 26 % до ВВП. Тобто були резерви для збільшення дохідної частини бюджету і Кабінет міністрів їх використав. Плюс треба зважати на те, що бюджетні висновки Верховної Ради, які були підготовлені 18 жовтня, давали доручення Кабміну збільшити доходи бюджету за певними статтями, зокрема, йдеться про податок на додану вартість. Тобто Кабмін з одного боку виконав доручення парламенту, а з іншого боку подолав недоліки, скоригував занижені показники, які були у бюджеті першого варіанту".

Читайте також: "Бюджет-2020 не є бюджетом прискореного економічного зростання" — Савченко

Проте сумніви у фахівчині викликали очікувані доходи від малої та великої приватизації: "Щодо прибутків від приватизації, то, думаю, будуть проблеми з їх виконанням, тому що залучення до бюджету необхідної суми від приватизації передбачає радикальне покращення інвестиційного клімату в країні, вирішення проблем із судовою системою, правоохоронними органами, рейдерськими захопленнями, підвищення довіри до влади. А це не ті проблеми, які влада в змозі вирішити за кілька місяців. Тому очікувати на такі значні надходження від приватизації не варто".

ФОТО: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук