Рано чи пізно ми цю справу доведемо до кінця – громадські активісти про вбивство Катерини Гандзюк

Рано чи пізно ми цю справу доведемо до кінця – громадські активісти про вбивство Катерини Гандзюк

Сьогодні, у роковини смерті Катерини Гандзюк, в сорока містах України та світу відбудуться акції "Рік без Каті". Чого очікують активісти від нової влади та чи є поступ у справі Українському радіо розповіли голова правління ГО "Правозахисна ініціатива" Богдан Чумак та громадський активіст Роман Сініцин.

0:00 0:00
10
1x

 "Ми хочемо нагадати, що коли Володимиру Зеленському треба було стати президентом, він під час виборчої кампанії нагадував Петрові Порошенку, закликав його покарати вбивць Катерини Гандзюк. Але коли Зеленський сам став президентом, він так і не усвідомив, що тепер ця відповідальність лежить на ньому. Він проігнорував одну з найбільших по кількості міст акцій 18 травня, проігнорував акцію "Ніч на Банковій" в цьому році, він особисто пообіцяв батькові Катерини Гандзюк, що замовники будуть покарані і цього не відбулось. Також ми бачимо, що новій Верховній Раді, де є монобільшість, так само байдуже до питання активістів. Адже вже три місяці Верховна Рада не може створити нову тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів", – розповів Богдан Чумак.

Він звертає увагу, що отримали строки лише виконавці: "І ці строки, які вони отримали, є казково маленькими, тому що їм попереднє керівництво Генпрокуратури протягнуло костиль допомоги як підпис  заяви про визнання вини. Але виконавці ж не сидять. Більше того, СБУ може скільки завгодно збирати брифінги, але результату немає, ми бачимо лише замилювання очей. З моменту зміни влади у СБУ була можливість провести детальне ґрунтовне розслідування стосовно інших замовників".  

Його доповнює й Роман Сініцин: "Справа Катерини Гандзюк дуже показова і характеризує стан справ в країні загалом і в правоохоронній системі насамперед. Нагадаю, що по жодному з нападів на громадських активістів не встановлено замовника, який би поніс покарання і сів до в’язниці. Кейс Каті демонструє всю імпотенцію правоохоронної системи, коли  прекрасно відомі люди, які віддавали наказ вбити Катю, проте всі вони знаходяться на волі. Тому єдине, що нам залишається – це вулиця, акції прямої дії, підтримка журналістів та міжнародної спільноти, щоб хоча б в цій справі справедливість була встановлена і всі винні понесли покарання. Я впевнений, що рано чи пізно ми цю справу доведемо до кінця".

Нагадаємо, 31 липня 2018 року активістку Катерину Гандзюк у Херсоні  облили концентрованою сірчаною кислотою, внаслідок чого активістка отримала опіки 40 % шкіри і сильне пошкодження очей. Внаслідок отриманих травм 4 листопада Катерина Гандзюк померла у реанімації в Києві.

ФОТО: DW