Як створюється реклама для соцмереж — розповідає сценарист рекламних кампаній Вадим Крамар

Як створюється реклама для соцмереж — розповідає сценарист рекламних кампаній Вадим Крамар

Сценарист, копірайтер комунікаційного агентства RMA Вадим Крамар розповів у ефірі Радіо Промінь, як створюється іміджева реклама, які засоби підходять для просування продукту чи людини в інтернеті, та як народжуються креативні слогани.

0:00 0:00
10
1x

До агенції, у якій працює Вадим Крамар, часто звертаються люди, які хочуть зробити з себе бренд. Серед клієнтів є також надавачі товарів та послуг, для яких створюють рекламні ролики та генерують інший контент. Вадим Крамар розповідає про те, як створюється реклама для соцмереж:

"Для реклами у соцмережах потрібно, щоб усе було коротко, потрібно, щоб усе було ясно, якщо це, наприклад, картинка — вона має бути зрозуміла, якщо це відеоролик — він має бути коротеньким, і суть цього відеоролика, якщо це рекламний, ролик, має бути показана на самому початку, якщо це рекламний ролик, і він має зачепити увагу. І якщо він довше 30 секунд, то дуже мало ймовірності, що його додивляться до кінця", — говорить фахівець.

За такий короткий час у відеоролик має буде вкладено весь основний сенс. Сценарист має продумати весь ролик, відеоряд, текст, щоб уявити весь ролик в своїй голові. Часом весь виробничий процес від брейнштормінгу і до релізу готового продукту, проходить за тиждень. 

Спочатку творча група обговорює концепцію ролика. З клієнтом при цьому співпрацюють лише на етапі початкових комунікацій. 

"Моя робота — я цю концепцію оформлюю в готовий сценарій. Що має бути на екрані, яким має бути моушн-дизайн, пишу текст для начитки диктору, і весь цей чорновий варіант я віддаю менеджеру, який надсилає готовий сценарій на затвердження клієнту. Він повертає зі своїми побажаннями нам, ми вносимо правки і віддаємо у відео-продакшн. Як результат маємо готовий ролик", — говорить Вадим.

Базове запитання, яке має перед собою поставити розробник реклами: що цією рекламою хотіли сказати? Розміщення реклами найефективніше на діджитал-платфотмах. Це соцмережі — Facebook, Instagram, платформа YouTube, нові соцмережі, такі як Tik-Tok та інші. 

Щоб реклама зачепила, картинка має бути яскравою, на якій гармонійно співіснують всі елементи. Щодо відеороликів, Вадим Крамар зазначає, що в своїх власних роликах він намагається використовувати те, що всі знають, якусь фразу, або мем, яка знайома буквально кожному. 

При створенні креативних слоганів для компаній та продуктів, участь у них має брати уся команда. Це має бути потужний мозковий штурм, в ході якого записуються найнеймовірніші версії, все, що приходить на думку. Після цього з них відсіюються найбільш абсурдні, потім відбираються кращі. Таким чином, 5-7 варіантів подаються клієнтам на затвердження.

Фото: Pixabay