"Більше звертати увагу на людські якості": як обрати няню для дитини — радить експерт

"Більше звертати увагу на людські якості":  як обрати няню для дитини — радить експерт

Директорка агенції домашнього персоналу Галина Дубляк розповіла в ефірі Українського Радіо, за яким принципом обирають нянь та в чому актуальність цієї професії.

Є багато жінок, які хочуть займатися своєю справою, ні на кого не працювати, і їм потрібні помічниці та няні. Зарплати у нянь та інших домашніх працівників досить високі, тому і умови відбору — суворі. Найчастіше знайти таку людину можна в агенції домашнього персоналу. Директорка однієї з таких агенцій — Галина Дубляк — розповіла в ефірі Українського радіо, за яким принципом обирають нянь, та в чому актуальність цієї професії.

Галина Дубляк зазначає, що якщо в родині є кваліфікована людина, яка вміє проводити співбесіди, шукати няню можна і самостійно. Однак, слід поставитися до цього серйозно і вже на етапі випробувального терміну. Має бути паспорт, документи, щоб людину можна було ідентифікувати і в разі чого — знайти.


Фото: Галина Дубляк

"Сучасні батьки зараз найбільше запрошують нянь, які приходять буквально з народження дитини і допомагають батькам з доглядом і вихованням дітей. І це абсолютно нормально. Бабуся — це теж добре, але це — рідні люди, і не завжди ти можеш рідній людині сказати, що ти чимось невдоволений, або потрібно щось змінити. Треба тримати завжди руку на пульсі", — пояснює Галина Дубляк. 

При підборі такого працівника експертка радить не ставити надто чітких критеріїв і запитань — не треба запитувати, чи ви вмієте та чи знаєте те чи інше — не ставити прямих питань, краще поставити провокуюче питання, і побачити реакцію, чи не буде роздратування.

"Я на співбесіді задаю багато питань. Я не кажу "ви знаєте методику Монтессорі?" — вони всі її знають, але мабуть 1% зі 100 справді знають, що це таке. Більшість нянь гарно знають назву цієї методики, і кажуть "так, звісно, ми працювали", а коли запитуєш, як саме працювали — пересипали, переливали, це максимум, що вони можуть розповісти. Краще сказати правду, наприклад, що працюєте за методикою дитячого садочку", — ділиться досвідом Галина Дубляк.

В ідеалі дуже бажано, щоб була освіта і щоб у людини був досвід з дітьми. Освіта краще щоб була медична (для дітей до 1 року) або педагогічна (для старших дітей). Рекомендації для агентства від попередніх роботодавців — обов’язкові. 

Читайте також: В наш час татусі не мають боятися брати на себе стереотипні обов’язки матері – експерт

"Але більше треба звертати увагу не на формальні речі, а на людські якості", — говорить Галина Дубляк. Якщо ж при цьому людина підходить за людськими якостями, все залежить від того, які запити у батьків.

Часто на роль няні чудово підходять молоді дівчата, які мають підхід до дітей. Однак, роботодавці обережні з дуже молодими претендентами, адже молодь має багато занять, планів, любить подорожувати, і це створює досить нестабільну обстановку в роботі. В агенцію Галини Дубляк беруть лише з 25 років.

Якщо у жінки є власні діти — це буде плюсом при співбесіді, адже така людина вже має досвід поводження з дітьми, знає особливості спілкування з ними.

Фото: Pixabay