Відкриття ринку землі: приріст ВВП, інтереси гравців і справедлива ціна

Відкриття ринку землі: приріст ВВП, інтереси гравців і справедлива ціна

Експерт Реанімаційного Пакету Реформ, один зі спікерів та співорганізатор Форуму Дмитро Ливч в ефірі Українського радіо заявив, що після відкриття ринку землі Україна за 10 років може отримати близько 85 мільярдів доларів приросту валового внутрішнього продукту, якщо ми повністю обираємо ліберальну модель ринку.

0:00 0:00
10
1x

"У нас на форумі (EasyBusiness та Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ провели Форум "LIFE AFTER: ключові аспекти запуску ринку землі в Україні" - ред.) були присутні представники органів влади, народні депутати, експерти, представники великого та малого бізнесу. Переважна більшість учасників погодилися з тим, що мораторій у такому вигляді, як він існує зараз, це є обмеження конституційних прав власності український землевласників. Представники влади теж абсолютно підтримали ідею того, що Україні потрібен ринок землі якнайшвидше", — зазначив Дмитро Ливч.

Ливч зауважив, що основним завданням форуму було проговорити, які є можливі моделі запуску ринку землі, яким чином буде розвиватися економіка після запуску ринку землі, якою буде ціна землю після запуску, а також якими є позиції основних гравців ринку.

"Основними гравцями, насамперед, є землевласники, які є найбільшою і найменш захищеною групою гравців на цьому ринку. Їх залишилося близько 6 мільйонів. На початку 2000-х років було близько 7 мільйонів українців які отримали землю у свою власність, але ця власність не була повноцінною. З 2001 року діє мораторій, який не дозволяє українським землевласникам розпоряджатися своєю приватною власністю — землею сільськогосподарського призначення. І, насамперед, в інтересах землевласників має бути проведена земельна реформа. У той же час земельна реформа дозволить бізнесу, який готовий змінюватися, отримати вигоду від створення вільного ринку землі, а також державі отримати вигоду в якості економічного ефекту", — сказав він.

Читайте також: Потрібно запроваджувати обіг земель, але має бути етапність — президент Української аграрної конфедерації

За словами Дмитра Ливча, "згідно з розрахунками організації EasyBusiness, в наступні 10 років після відкриття ринку землі ми можемо отримати близько 85 мільярдів доларів приросту валового внутрішнього продукту, якщо ми повністю обираємо ліберальну модель".  

"Ми підтримуємо повністю лібералізований ринок, на якому немає обмежень. Навіть в урядовій моделі передбачено обмеження, яке суперечить концентрації земельних ресурсів. УК першій урядовій моделі це 0,5% від загальної кількості землі сільськогосподарського призначення в Україні (близько 200 тисяч гектарів на рівні України), а також це показник 15% на рівні області і 35% на рівні об’єднаної територіальної громади. У наступній версії законопроекту, який був поданий групою депутатів "Слуги народу" є більш жорсткі обмеження: 8% від території області та 35% на рівні об’єднаної територіальної громади. Але також цим законопроектом пропонується накласти обмеження на продаж землі іноземцям. тобто у 2020 році землю зможуть купити тільки компанії, які є сільгоспвиробниками в Україні, які орендували землю протягом не менше трьох років. На нашу точку зору, це суперечить інтересам землевласників, оскільки основним їх інтересом є збільшення вартості землі сільськогосподарського призначення, збільшення вартості оренди. Але збільшення вартості оренди негативно впливає на фермерів. Фермерам потрібно змінюватися, і якщо фермер хоче заробляти більше, йому потрібно інвестувати в нові технології, змінювати себе, а також шукати нові моделі, щоб заробляти більше. Це стосується всього агробізнесу. Останні 19 років агробізнес нехтував інтересами землевласників. І нам потрібно знайти цей баланс", — прокоментував експерт.

Він також додав, що, "можливо, не варто продавати землю в перший рік. Згідно з розрахунками організації, справедлива ціна на землю складає близько 4900 доларів. Це не ринкова ціна, але це той показник, до якого ми будемо прямувати у наступні роки і який залежатиме від того регулювання, яке буде встановлено".

На цю тему: Росіяни не зможуть володіти українською землею, її вилучатимуть — радник прем’єра

Зазначимо,30 жовтня комітет Верховної Ради з питань аграрної і земельної політики підтвердив рішення рекомендувати до розгляду в сесійній залі законопроект про ринок землі №2178-10, альтернативний до урядового №2178.

Читайте також: Уповноважений президента України із земельних питань: потрібно зробити аудит якості українських ґрунтів

Нагадаємо, Верховна Рада продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 2020 року.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення була запроваджена у 2001 році. Такий крок пояснили побоюванням виникнення хаосу на ринку землі. Адже після того, як 1999 року колишнім працівникам колгоспів та радгоспів були виділені власні земельні паї, якими вони могли вільно розпоряджатися, цей ринок тоді лише почав формуватися. Цей захід втілювали як тимчасовий крок, але після завершення дії першого мораторію, парламент його неодноразово продовжував. 

На фото — Дмитро Ливч