"Ми бережемо наші спогади" — директорка Міжнародного фестивалю української культури в Ізраїлі

"Ми бережемо наші спогади" — директорка Міжнародного фестивалю української культури в Ізраїлі

Директорка Міжнародного фестивалю української культури в Ізраїлі Олена Джейко розповіла в ефірі Радіо Промінь про особливості IX фестивалю, який відбудеться в грудні, та про його значення для українців у Ізраїлі.

В двох найбільших містах Ізраїлю вже вдев’яте пройде Міжнародний фестиваль української культури, який триватиме з 22 по 26 грудня. 

Олена Джейко розповідає, що фестиваль розпочався з невеликого концерту.

"Все починається з ідеї, фестиваль починався з невеликого концерту, лише зусиллями ізраїльських артистів — вихідців з України. Очевидно, є така потреба в українській музиці, можливо, це ностальгія, можливо, струни душі якісь грають і вимагають виходу, і серед ізраїльських музикантів, і серед суспільства. Тому було цілком природньо, що такий фестиваль з’явився". 

Підтримало проект Посольство України в Ізраїлі. Три роки тому в рамках фестивалю виник ще й конкурс української пісні, у якому беруть участь і ізраїльтяни, навіть івритомовні, і учасники з України. 

"Це говорить про те, що зв’язки між нашими країнами доволі міцні і продовжуються, незважаючи ні на час, ні на відстань", — вважає Олена Джейко.

Концерти проходять зазвичай у великих залах, які на 600-700 осіб заповнюються повністю. В рамках фестивалю проходять не лише концерти. Представлено також виставку петриківського розпису і майстер-класи від майстрів цієї техніки. 

Цього року фестиваль пройде одразу в двох містах — в Хайфі, яку називають північною столицею Ізраїлю, де буде гала-концерт фестивалю, і в Тель-Авіві, столиці держави, де 24 грудня будуть проходити майстер-класи.

На цьогорічному фестивалі очікують соліста Київської філармонії Анатолія Юрченка і балет "Терен". 

"Є велика різниця між аудиторіями, які ходять на концерти в Україні та Ізраїлі. У нас дуже велика потреба в репетуарі, який в Україні вже пройшов вперед. Тобто в Україні музична культура вже пройшла вперед, а ми в Ізраїлі все ж бережемо те, що у нас було, наші спогади, і тому у нас дуже люблять народні пісні, це, що називається культурною ностальгією", говорить Олена Джейко.

Фото: Українці в Ізраїлі