"Синдром білого пальто": чи є це маніпуляцією — розповідає психотерапевтка Ольга Семенова

"Синдром білого пальто": чи є це маніпуляцією — розповідає психотерапевтка Ольга Семенова

Як реагувати на "біле пальто" і як самому не стати ним. Про це говорили в ефірі Радіо Культура з психотерапевткою Ольгою Семеновою.

0:00 0:00
10
1x

Що таке "біле пальто"

"Біле пальто"  це спроба піднятися в очах оточуючих за їхній рахунок. Іноді це може маскуватися під такі дружні поради — робіть як я і буде все добре або ви самі винні в своїх проблемах. Фактично такі поради є в певному сенсі прикладом навіть блеймингу або неправомірних звинувачень. Але важливо розуміти, що люди в "білому пальто"- щиро вірять в те, що несуть світло і добро в маси, що вони таким чином, мабуть, роблять щось важливе, відстоюють навіть справедливість.

Феномен "білого пальто" є специфічною маніпуляцією, яка прихована, яка соціально є такою підтриманою.

Як впізнати себе

Я теж себе в цьому впізнаю. Жоден не застрахований від цього. Так, є певний момент такого самовдоволення. Важливо себе на цьому впіймати: якось я дуже гарно почуваюсь на тлі інших. В мене, дякуючи богу, все добре і я знаю, як краще і не можу про це змовчати. Це перша така тривожна ознака, що варто задуматися чи варто зупинитись.

Порушення особистих кордонів

Треба розуміти, що межа дуже умовна і кожна ситуація індивідуальна. Тому нам треба бути достатньо свідомим. Знову ж таки, зовсім позбутися цих "білих пальт", якось переодягтися нам не вдастся. Це також треба розуміти.

Важливо розуміти, що людина в "білому пальто" лише каже, що ставить себе на ваше місце, але насправді вона туди зовсім не стає. І вона не може туди стати. Бо якщо б вона туди стала, то вона б цього не казала.

У чому когнітивна помилка

Важливо розуміти, що є така когнітивна помилка. Що саме по собі почуття чиєїсь непогрішності або власної непогрішності  все ж таки когнітивне спотворення. Систематичні помилки сприйняття, спотворення інформації призводять до того, що ми робимо певні речі, які дуже часто не є логічними або не є достатньо обгрунтованими і обдуманими. Треба пам'ятати, що це завжди суб'єктивна думка однієї людини.

Психологічна гігієна. Як відповісти "людині в білому" 

Психологічна гігієна іноді є єдиним способом захистити себе від чужої якоїсь зарозумілості, порад про життя, диванних експертів. Що це? Це обмежене спілкування з токсичним співрозмовниками, це, в тому числі, контроль або обмеження публікції особистої інформації в інтернеті або публікація в умовно безпечних просторах, де ми можемо якось керувати цими відгуками, це також обмеження неприємного контенту.

Як відповісти "людині в білому" 

Взагалі способів поведінки в цій ситуації їх є декілька. Я б сказала, що треба орієнтуватися на свій характер, на свій настрій і на свої навички також.

Перший момент, що можна зробити — це просто ігнорувати. Друга стратегія — якщо ви схильні до педантизму, то ви можете почати довго і прискіпливо ставити людині запитання, підтрунюючи над нею. Тут головне не висміяти людину, а зруйнувати цим гумором ці її бастіони. Ще один момент, який можна робити, — використовувати психологічне айкідо. Воно полягає в тому, що ми відмовляємося від боротьби  від відстоювання, від протистояння цим "білим пальто". Тобто ми навмисне відключаємося від протистояння в цій суперечці.

Чи може це бути емпатією

Дуже важливо розуміти, що "біле пальто"  це що завгодно, але не емпатія. Тому що емпатія — це здатність співчувати, співпереживати, розуміти почуття іншої людини і будувати свою поведінку відповідно, але в екологічній манері.

Один з принципів емоційного інтелекту  навичка "я - висловлювання". Але це не те, що "я думаю, що тобі варто". Це не той приклад. А "я" плюс власні почуття або власне ставлення, переживання, доречні в цій ситуації.

Чим "біле пальто" відрізняється від надання зворотного зв'язку

По-перше, треба розуміти контекст, чи передбачають ваші стосунки надання зворотнього зв'язку. Наприклад, керівник та підлеглий, що передбачає періодичну оцінку роботи, розбір і аналіз. І тут, звичайно, воно доречне. Але знову ж таки має бути в конструктивній формі. А ось у стосунках вчителів і учнів маскують "біле пальто" під манерою виховання, тут дуже тонка ця межа. Це теж інколи доречно в навчанні, тому що це певна ієрархічна структура: хтось знає, а хтось не знає і прийшов навчитись.

І другий момент  варто запитати себе або поставити питання іншій людині, чи був від вас або до вас запит на зворотній зв'язок.

Що робити, якщо в "білому пальто" незнайомі

Тут може працювати кілька моментів: перш за все це все ж таки ігнорування, не підтримувати зоровий контакт з цією людиною, яка вам щось каже.

Близькі люди і що таке підтримка

Якщо дійсно припинити стосунки з людиною ви не готові або це неможливо через те, що це ділові стосунки чи родинні зв'язки, то можна звузити, звести ці теми до мінімуму.

Підтримка може проявлятися в різних формах. Якщо ви хочете якісну підтримку надавати, то варто запитати людину перш за все, якого типу підтримки вона потребує.

Протистояння поколінь

Звичка вдягати "біле пальто" властива усім, в тому числі молоді з гаджетами.

Син маминої подруги

Це один з прикладів когнітивного такого викривлення, коли ми заперечуємо лінійну логіку. Тому що відкидаємо усі дослідження, усі наукові факти, статистику перед досвідом якоїсь однієї людини. Тобто це відкидання логіки.

Чи працює прямий діалог з "білими пальтами"

Він дуже часто не працює. Звичайно, є певна можливість, що людина просто дуже швидко сказала, не подумавши, просто якось не відрефлексувала свій досвід. Але це можна дуже просто перевірити, якщо ви скажете людині: "Вибач, але мене зачіпає твій коментар, він мені неприємний". Раптом це так, то людина в цей момент зупиниться і вибачиться.

Як не стати "білим пальто"

Давайте приймемо, що ми не будемо ідеальнішими, що іноді ми, можливо, це будемо робити.

Давайте спробуємо хоч іноди прислухатися до зворотнього зв’язку, переглянемо манеру спілкування, будемо розвивати емоційний інтелект, вчитись говорити, емпатію проявляти і розвивати її в собі.

фото - pixabay.com