Нейрофізіолог про легалізацію канабісу: це взагалі не питання суспільства, це питання медицини

Нейрофізіолог про легалізацію канабісу: це взагалі не питання суспільства, це питання медицини

Чи треба легалізувати медичний канабіс, що це таке і чим він відрізняється від рекреаційного — про це говорили в ефірі Радіо Культура з провідним науковим співробітником, кандидатом біологічних наук, нейрофізіологом Дмитром Ісаєвим.

0:00 0:00
10
1x

"Речовини, які є в коноплях, не викликають залежності на тому рівні, як її викликає кава, і набагато менше, ніж алкоголь", — зазначив Дмитро Ісаєв.

Він пояснив, що існує близько сотні канабіноїдів, але є два найбільш поширених саме в рослинній коноплі — це ТГК або психоактивний канабіноїд і КБД (не психоактивний канабіноїд).

"В клітинах нашого організму є рецептори, які чутливі до речовин, схожих на канабіноїд. Тобто в нас є свої канабіноїди, які ми самі виробляємо і вони потрібні. Це дуже велика система в організмі. Є два типи цих рецепторів  вони допомагають нервовій діяльності, імунній діяльності. І саме от цей психоактивний компонент конопель ТГК, через який увесь сир-бор, чого який увесь хай і чого його вживають в рекреаційних цілях, він зв'язується з цими рецепторами і має свою фізіологічну дію, яка допомагає при низці патологічних станів чи хвороб. Це, скажімо, епілепсія, хронічний біль", — пояснив нейрофізіолог.

"Різниця між рекреаційним та лікувальним полягає в тому, що рекреаційний вживають люди для задоволення, щоб провести час, а медичний — за приписом, якщо люди лікуються", — наголосив він.

Ісаєв упевнений, що питання медичного канабісу не має вирішуватися на рівні суспільства.

"Якщо рекреаційний, то люди повинні вирішувати так чи ні. А якщо медичний, я думаю, що це взагалі не питання суспільства, це питання медицини, це питання науки — як лікувати людей, яким чином", — зауважив експерт.

Нагадаємо, минулої суботи у Києві відбувся марш за легалізацію марихуани.

Фото pixabay.com