Тренерка з "майндфулнес": ми тренуємо наш мозок бачити світ по-іншому

Тренерка з "майндфулнес": ми тренуємо наш мозок бачити світ по-іншому

Що таке "майндфулнес", чому світ його активно практикує і як він прийшов в Україну, говорили в ефірі Українського радіо з експерткою, тренеркою програми "Майндфулнес" Тетяною Орловою.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Коли ми говоримо про "майндфулнес" ми маємо на увазі "суперсвідомість" - тобто технологію, яка поєднує в собі концентрацію уваги з повним розслабленням. Здебільшого, у визначеннях "майндфулнес" йдеться про практику повної усвідомлюваності своїх емоцій, думок, і досвіду в кожному моменті. Тобто зосередження уваги на тому, що відбувається зараз, і робота над тим, щоб діяти усвідомлено, крім того, це і розуміння як приймати відчуття, які прийшли, замість того, щоб негайно їх зупиняти.

"Тренування уваги - у цьому й полягає суть "майндфулнес", але не тільки в цьому. Визначення "Майндфулнес" - є дуже широким наразі. Хоча воно починалось з певних технік, зараз воно використовується всюди і в психології, і в бізнесі. Це не тільки тренування м'язів мозку, а це й те, як ви робите все в своєму житті - як ви спілкуєтесь, як ви проводите бесіди, як ви пишете договори чи читаєте щось, навіть можна їсти в стилі "майндфулнес", - зауважила експертка.

"Коли ми практикуємо майндфулнес - ми тренуємо наш мозок бачити світ по-іншому. Тобто ви включаєте максимально всі свої сенсорні речі, ви бачите речі по-іншому", - додала Тетяна Орлова.

Читайте також: Стресові ситуації: релакс за 3 хвилини

Всі більше людей у світі практикують майндфулнес: "Вчені усього світу спрямовують свою цікавість і дослідження цього питання. Тому що вони дійсно важливі не тільки для нас з вами, людей у повсякденному житті, а також дуже важливо для таких професій як лікарі, вчителі, бізнес. Бізнес дуже сильно зараз цікавиться "майндфулнес", - наголосила експертка.

Вона також пояснила, чому в сучасному світі в людей так часто виникає вигорання:

"Тому що для мозку це стає не цікаво. Людина проходить через одне й те саме, через рутину день у день і мозок просто засинає… Саме так у нас і починається вигорання".

Довідка: Майндфулнес походить із давньої буддистської практики, яка є дуже актуальною для сьогоднішнього життя. Концепція "майндфулнес" є простою. Вона полягає у збільшенні поінформованості, ясності і прийняття нашого сьогоднішнього сприйняття реальності. 

Фото depositphotos