Водійське посвідчення у смартфоні: експерт пояснив, чому це не так чудово, як здається

Водійське посвідчення у смартфоні: експерт пояснив, чому це не так чудово, як здається

В Україні змінилися процедури видачі посвідчень водія, підготовки водіїв та акредитації автошкіл. З 19-го жовтня набула чинності відповідна постанова Кабінету міністрів. Кого стосуватимуться зміни і як вони вплинуть на процедуру акредитації закладів і проеудуру отримання посвідчення водія - про це говорили в ефірі Українському радіо з членом спілки автомобілістів України, президентом клубу автомобільних журналістів України Максимом Моргунським.

Про те, що згідно постанови водії зможуть завантажувати свої посвідчення у смартфони, експерт каже:

"Це такий популістський жест нинішнього уряду, мені здається. Дивіться в чому справа. Ми говоримо про постанову уряду, яка була прийнята 23-го жовтня якщо я не помиляюсь. На противагу тому, що цей уряд декларує створення так званої електронної держави, досі цю постанову в електронному вигляді ніде не можна побачити. Її треба шукати, розшукувати".

Моргунський пояснив, які вбачає у цій ідеї мінуси.

"Йде мова, що через систему "Дія", яку запроваджує уряд, можна буде скачати своє водійське посвідчення та технічний паспорт і пред’являти їх поліціянтам. А яка різниця, що ви забудете вдома: свій технічний паспорті посвідчення водія чи свій смартфон? Чи у вас цей смартфон в дорозі розрядиться і ви не зможете їх пред'явити? От якщо дійсно робили щось корисне і дійсно створювали електронну державу, то робили б те ж саме, що в Польщі. Коли водій може просто назвати своє ім'я та прізвище і поліцейський, відкриваючи базу даних, бачить і його посвідчення і його порушення", - наголосив він.

Читайте також: Кожного дня в Україні в ДТП гине 12–13 людей – експерт

"До того ж є одна ще небезпека. Якщо ви підробляєте посвідчення чи технічний паспорт у матеріальному вигляді, для вас настає певна відповідальність. А якщо ви просто зробите якийсь дизайнерський, скажімо, скріншот зі своїми правами і змінюєте прізвище і показуєете його поліцейському. Це, мені здається, відкриває певні можливості для злочинців", - додав експерт.

Фото 5 канал