Бідні отримають, а малозабезпечені її втратять — експерт про субсидії за новими правилами

Бідні отримають, а малозабезпечені її втратять —  експерт про субсидії за новими правилами

Кабінет міністрів 20 жовтня змінив правила призначення субсидій. Якими будуть основні зміни? Про це в ефірі Українського радіо розповів директор департаменту соціальної політики інституту місцевого розвитку Антон Левицький.

0:00 0:00
10
1x

Антон Левицький сказав, що той механізм, який запроваджується з 1 травня 2020 року, суттєво збільшує вартість послуг для утримувачів субсидій, на 30%. 

"Значна кількість сімей втратить субсидію. В чому тут проблема? Насправді оця формула, яка зараз застосовується при призначенні субсидій, лояльна до бідних сімей. Але є світова практика. Якщо домогосподарство платить за послуги понад 20 %, то воно вже потребує допомоги. Ця формула зробить так, що в Україні на допомогу можуть претендувати тільки ті сім'ї, хто платить більше 30 або 35 % доходу. Це значить, що бідні субсидію отримають, а малозабезпечені її втратять. Це точно. Постанова прийнята. Вона набирає чинності з 1 травня", — сказав він. 

Разом з тим Антон Левицький розровів, що в Україні зараз насправді дуже простий механізм пільг. "Досить один раз подати заяву і декларацію — і все. Якщо у вас є право на субсидію, то ви її отримаєте і будете отримувати завжди до тих пір, поки у вас не виростуть доходи. Все буде збиратись автоматично", —  сказав розвитку Антон Левицький.

За його словами, рівень оплати комунальних послуг не змінився, навіть виріс. Не можна говорити про те, що люди перестали платити.

"Малозабезпечені люди своєчасно сплачують послуги, не платять часто люди досить багаті. Якби цю статистику опублікували, то це було б однозначно підтверджено", — сказав він. 

Антон Левицький розповів про важливі зміни, які відбулися цього опалювального сезону. Зменшуються норми споживання газу. Отже, якщо раніше на опалення кожного кубометра площі компенсували 4,5 кубометри газу, зараз — 4 куби. І якщо замість чотирьох витрачати, наприклад, п’ять кубометрів, субсидія не покриватиме зайвий куб.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів збільшив розмір базової норми плати за житлово-комунальні послуги для одержувачів субсидій з 15% до 20% із середньомісячного сукупного доходу домогосподарства. Про це йдеться в постанові уряду №878 від 20 жовтня. Як зазначається, нова формула набуде чинності з 1 травня 2020 року.

Джерело: Фейсбук