Майже ніякого впливу на інфляцію 1000-гривнева купюра не матиме — експерт

Майже ніякого впливу на інфляцію 1000-гривнева купюра не матиме — експерт

Сьогодні, 25 жовтня, в Україні вводять в обіг банкноту нового найвищого номіналу — 1000 гривень. Ця подія має невелику важливість і не повинна мати значний вплив на інфляцію. Про це в ефірі Українського радіо сказав керуючий партнер консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

0:00 0:00
10
1x

Євген Невмержицький переконує українців у тому, що введення нової купюри має невелику суспільну та економічну важливість. Також експерт заспокоїв: нова банкнота не спонукатиме до пожвавлення корупційних стосунків.

"Введення 1000-гривневої купюри ніяк на це не вплине. Якщо хтось хоче дати, а хтось хоче взяти, то для цього є величезна кількість шляхів. Легкості тут ніякої не стане. До речі, доларами ще легше давати хабарі. Номінал 100-доларової купюри у два з половиною рази більший ніж 1000 гривень. Тобто, наша найбільша купюра менша, ніж найпопулярніша валюта світу", — сказав він. 

Також Євген Невмержицький підкреслив, що майже ніякого впливу на інфляцію 1000-гривнева купюра не матиме.

"Є таке порівняння. Є дві банки меду: один гречаний, інший акацієвий. Один білий, другий темний. Якщо взяти ніж, торкнутися до акацієвого і потім встромити у гречаний, то чи вплине акацієвий мед на гречаний? Майже не вплине. Але 1000-гривнева купюра вплив на інфляцію має ще менший аніж той світлий мед", — сказав Євген Невмержицький. 

За його словами, кількість в обігу 1000-гривневих купюр до загальної суми ВВП набагато менша, ніж грам меду в трьохлітровій банці. "На інфляцію впливають інші показники: курс, державна та податкова політика тощо", — сказав він. 

Фото: bank.gov.ua

На лицьовій стороні банкноти зображений портрет Володимира Вернадського. А на зворотному боці надруковано зображення будівлі президії Національної академії наук України. Уся купюра виконана у блакитних відтінках. За розміром і кольором банкнота номіналом у 1000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе легко визначати номінал. Розмір становить 75×160 мм.

 

Джерело: Фейсбук