У бюджет-2020 треба вивести загальну суму на повернення Донбасу — Андрій Кривонос

У бюджет-2020 треба вивести загальну суму на повернення Донбасу — Андрій Кривонос

В законі про державний бюджет України на 2020 рік має бути визначена сума, пов'язана із поверненням Донбасу, можливо, навіть окремим розділом. Про це в ефірі Українського радіо сказав президент Гуманітарного центру Андрій Кривонос.

0:00 0:00
10
1x

Андрій Кривонос зазначив, що великою проблемою є те, що всі питання, пов'язані із поверненням Донбасу, жодним чином не поєднані в загальних речах.

"Тобто, у нас є згадування чи натяки на те, що це пов'язане з Донбасом в тих чи інших позиціях, але треба вивести загальну суму, скільки ж ми все-таки плануємо витрачати на повернення. В тому числі і це пов'язано із тим бюджетом Міністерства оборони, який буде спрямовуватись безпосередньо на операції спеціальних сил і на утримання загальної військової бази. Тому Донбас — це дуже велика частина, яка має бути дійсно визначеною в бюджеті. Можливо, навіть окремим розділом. Це суттєві гроші, про які ми маємо говорити окремо", —  сказав він.

Андрій Кривонос також зазначив, що до бюджету дійсно має потрапити норма про поступову зміну мінімальної заробітної плати протягом року. "Як зазвичай, у нас першого січня зростання, а 1 грудня — другий раз. Є пропозиції зробити кілька операцій зростання заробітної плати протягом року", — сказав він. 

Також Андрій Кривонос звернув увагу, що має бути окрема частина, яка точно має потрапити до бюджету: "Окремим рядком визначити кошти на перепис населення. На сьогодні ми говоримо, що його треба робити і уряд майже почав підготовчу роботу, але коштів не заплановано".

За його словами, парламентарі мають обговорити фактично схвалений закон про верифікацію отримувачів соціальної допомоги, вирішити питання щодо деталізації соціальної сфери, а також зайнятись питаннями курсу. 

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт про бюджет на 2020 рік. За відповідний законопроєкт проголосували 255 народних депутатів. Передбачається, що остаточні цифри щодо доходів, курсу валют, дефіциту і так далі будуть відомі до другого читання, яке має відбутися до 2 листопада.

 Джерело: Фейсбук