Пенсійна реформа: навіщо її проводять та що чекає в майбутньому — роз'яснює аналітик

Пенсійна реформа: навіщо її проводять та що чекає в майбутньому — роз'яснює аналітик

Навіщо проводять пенсійну реформу? Що вже змінилося після її старту? Де шукати правди щодо розуміння суті пенсійної реформи? Про все це Українському радіо розповіла аналітикиня проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко.

0:00 0:00
10
1x

Навіщо проводять пенсійну реформу? 

Щоб провести пенсійну реформу, вже було декілька підстав. Найголовніша — тривалий час була накопичена проблема дефіциту Пенсійного фонду. У 2016 році він вже сягнув 142 мільярдів гривень, а це 6% ВВП. Наявність цього дефіциту взагалі означає, що Пенсійному фонду недостатньо власних коштів для виплати пенсій, і тоді фонд має отримувати додаткові кошти з держбюджету. А кошти ПФ для виплати пенсій формуються зі сплати єдиного соціального внеску. 

Також вирішення проблеми з дефіцитом ПФУ було і однією з вимог меморандуму з МВФ. Інша проблема пенсійної системи, яка потребувала реформування, це, власне, розмір пенсій. До проведення реформи 8 мільйонів пенсіонерів отримувало лише мінімальну пенсію. Окрім цього, правила перерахунку пенсій, які існували до старту реформи, були непрозорими, включали різноманітні коефіцієнти, надбавки, доплати, нерегулярну індексацію. Значна частина пенсійних виплат фактично не належала до страхових пенсій і була просто доплатою з метою доведення їх до рівня прожиткового мінімуму.

Що відбулося після старту пенсійної реформи?

Формально у нас трирівнева пенсійна система. На першому рівні, солідарному, влаштовано все так, що ті, хто зараз працює і сплачує єдиний соціальний внесок, утримує тих, хто зараз отримує пенсії. Другий рівень — накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Третій рівень — це добровільне недержавне пенсійне забезпечення. Формально вони існують, а реально у нас працює тільки перший рівень і третій. 

Пенсійна реформа розпочалася із змін саме на першому рівні у солідарній системі. По-перше, відбулось осучаснення пенсій. Їх перерахували за показником середньої зарплати за останні три роки. А до реформування розміри пенсійних виплат залежали від року призначення пенсій і іноді різниця була більшою, ніж утричі, були певні викривлення у розмірах пенсій. Далі пенсії будуть щорічно індексуватись на 50% інфляції, 50 % від зростання середньої зарплати.

Що також багато обговорювали? Те, що внаслідок пенсійної реформи, змінився вік виходу на пенсію. Тепер цей вік залежатиме від років страхового стажу. Якщо 25 років і більше, то вихід на пенсію відбуватиметься в 60 років, якщо маєте 15 років страхового стажу —  в 65 років.

Ще одна зміна, про яку багато маніпулювали, — зміна в оцінці страхового стажу. Якщо раніше кожен рік стажу враховувався з коефіцієнтом 1,35, то зараз 1. Тобто, один рік за одиницю. 

Читати також: Що варто знати про юридичні аспекти нарахування пенсії — роз'яснення юриста

А що далі відбуватиметься з пенсійною реформою? 

На наступному етапах пенсійної реформи має бути запроваджений другий рівень пенсійної системи — загальнообов’язкова накопичувальна система страхування, також має бути удосконалений третій рівень, тобто добровільне накопичувальне страхування. Однак тут є два суперечливих моменти. По-перше, згідно із опитуванням USAID, яке проводилось у 2017 році, більша половина опитаних не хочуть ставати учасниками таких фондів, і лише 8% опитаних були б зацікавлені сплачувати внески до недержавних пенсійних фондів.

З іншого боку, проблема ще в законодавчому урегулюванні. Наразі є щонайменше два законопроєкти, які суттєво відрізняються між собою. Один подали народні депутати, інший подала Національна комісія цінних паперів та фондового ринку. Вони по-різному пропонують врегулювати цей другий рівень загальнообов'язкового страхування. Наразі ми не маємо чіткої концепції, ми не розуміємо, як буде влаштований цей рівень.

Де шукати достовірну інформацію щодо реформи?

По-перше, є ресурс, який був розроблений ще попереднім урядом, де достатньо просто викладено етапи та сутність пенсійної реформи. Він, власне, так і називається, "Пенсійна реформа". Також уся необхідна інформація є на сайті Міністерства соціальної політики. Щоб розібратись із тим, що буде відбуватись з вашою пенсією, можна почитати закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Розмір дефіциту Пенсійного фонду можна подивитись за допомогою візуалізації від проєкту "Ціна держави". У меморандумі з МВФ були прописані вимоги щодо проведення пенсійної реформи. Можна його почитати, там обґрунтована необхідність цієї реформи. Також ПФУ щорічно, навіть щомісячно, звітує про розмір пенсій і про кількість пенсіонерів.

Джерело: pixabay