Чим небезпечні солодкі газовані напої й цукрозамінники — розказує дієтологиня

Чим небезпечні солодкі газовані напої й цукрозамінники — розказує дієтологиня

У Сінгапурі з наступного року заборонять рекламу солодких газованих напоїв, оскільки вони провокують цукровий діабет. Про те, яка ситуація з впливом солодких газованих напоїв на українців і чим замінити небезпечні рідкі солодощі говорили в ефірі Українського радіо з дієтологинею, психологинею Тетяною Громовою-Годард.

Дієтологиня одразу каже, що пити солодкі газовані напої не можна взагалі. Навіть раз на тиждень.

"Це якби ви запитали: скільки разів на тиждень можна вживати отруту? Не можна її вживати. Не можна вживати газовані солодкі напої. Тому що вони дуже-дуже небезпечні. Щоб ви зрозуміли, в склянці звичайної газованої води цукру десь 5-6 ложок", — наголосила Громова-Гордард.

"Ми часто сприяємо напої як не їжу — випили і вона наче транзитом проходить. А насправді у газованій солодкій воді дуже багато цукру і він всмоктується в кров. Це провокує потужний викид інсуліну в поєднанні з вуглекислим газом. Таке поєднання і викликає діабет, гіпертонію, атеросклерозом і інші захворювання", — додала вона.

Небезпечні не лише газовані напої, а й пакетовані соки.

Так само експертка наголошує, що не варто вживати цукрозамінники:

"Продукція з цукрозамінниками набагато небезпечніша, ніж сам цукор. Наукові дослідження показують, що такий цукрозамінник аспартам викликає головний біль, алергію, депресію, порушення нервової системи. В зоні найбільшого ризику — діабетики, люди з зайвою вагою, вагітні жінки, діти. В дітей це може впливати дуже погано на нервову систему, на розумові здібності".

Тетяна Громова-Годард пропонує альтернативу солодким напоям.

"Напої на основі меду. Беріть мед, розводьте його в теплій воді, щоб він просто став дуже ріденьким, додавайте туди фреш, грейпфрут, апельсин, трошки кориці, трошки мяти. Придумуйте, якось імпровізувати", — зауважила вона.

Як відомо, за даними ВООЗ, люди, які вживають 1-2 банки солодкого газованого напою на день ризикують захворіти на діабет ІІ типу на 26% більше, ніж ті, хто вживає такі напої рідко.

Фото pixabay.com