Як вживати молоко, якщо у вас проблеми з його переносимістю — поради біологині Олени Лівінської

Як вживати молоко, якщо у вас проблеми з його переносимістю — поради біологині Олени Лівінської

У студії Радіо Культура про роль молока та взаємодію організму з ним розповіла Олена Лівінська, кандидатка біологічних наук, наукова співробітниця відділу фізіології промислових мікроорганізмів Інституту мікробіології і вірусології ім. Заболотного Національної академії наук України, наукова блогерка, засновниця інформаційного ресурсу "Мікроб і Я".

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Ми — ссавці, з молока починається наше життя. Олена Лівінська розповідає, що відбувається з нашим організмом з перших днів у взаємодії з молоком:

"Коли ми усі народжуємося, як і в усіх ссавців, у нас виробляється такий чудовий фермент — лактаза, саме завдяки лактазі ми можемо споживати молоко. Природою так передбачено, що після закінчення грудного вигодовування, організм споживає вже інші продукти, і лактаза нам начебто як непотрібна. Відповідно, ресурси на це можна не витрачати. Але еволюція не стоїть на місці — всього лише кілька тисяч років тому у різних точках нашої популяції відбулися і прижилися корисні мутації, які дали можливість багатьом з нас споживати молоко у дорослому віці", — говорить експертка. 

Вона наводить дані, згідно з якими, лактозна непереносимість притаманна більш як 90% населення Штатів та Китаю. Однак, рідко спостерігається на Півночі Європи. В Україні, за словами науковиці, більше половини населення (60-70%) може спокійно до глибокої старості пити молоко. 

У кисломолочних продуктах значно менш лактози, тому їх можуть споживати в принципі всі. 

Лактозна непереносимість може проявлятися болем в животі, здуттям, діареєю.

"Лактоза — це дисахарид, молекула, яка складається з двох мономерів, маленьких цукрів, і для того, щоб її засвоїти, нам потрібно її розщепити на моноцукри. Це робить лактаза, якщо ж у нас цей фермент не працює, лактоза не засвоюється, вона дістається нашій мікробіоті. Наша мікробіота з цього приводу "дуже рада" і починає активно "їсти" цю лактозу, і продукувати багато газоподібних продуктів. При частих таких явищах, це може проявлятися, наприклад, порушенням всмоктування поживних речовин, порушенням електролітного балансу", — пояснює біологиня. 

Люди, які не можуть засвоювати молоко, втрачають джерело кальцію і вітаміну D, а також калорії та білок. Якщо правильно організувати свій раціон, то ці елементи можна отримати з інших джерел.

Якщо є проблеми із засвоєнням молока, можна відрегулювати кількість його споживання — не вживати багато молока за один прийом їжі,— радить експертка.

"Експерти з Американського національного інституту здоров’я кажуть, що якщо вживати за один прийом не більше 12 грам лактози, то симптоми лактозної непереносимості будуть спостерігатися мінімально, або не будуть спостерігатися взагалі. У перерахунку це десь 1 склянка молока", — зазначає біологиня. 

Якщо ж лактозна непереносимість виражена сильно, тоді Олена Лівінська радить перейти на кисломолочні продукти, які містять значно меншу (удвічі, а то і втричі) кількість лактози. 

Але, застерігає науковиця, треба бути обережним, і слідкувати за вмістом лактози в інших продуктах. Тому що лактоза є харчовою добавкою, яку додають в інші продукти, як наприклад сосиски, кетчуп, і навіть пиво.

Фото: Pixabay